Temel jimnastik hareketleri nelerdir?

Çoğu zaman esneme hareketleri ve jimnastik hareketleri birbirine karıştırılır. Çoğu kişi esnemek için jimnastik hareketlerinin yeterli olduğunu düşünür ancak temel jimnastik hareketleri esneme hareketlerinden farklıdır. Ayrıca olimpiyatlarda izlediğimiz jimnastik hareketlerinin temelleri sadece esneme hareketlerine dayanmaz. Jimnastik, başlı başına bir spor çeşididir ve esnemenin üzerine eklenen birçok farklı egzersizin düzenli bir şekilde tekrar edilmesi ve seviyelerinin zorlaştırılması ile geliştirilebilir.

Bugün sıklıkla esneme hareketleri ile karıştırılan temel jimnastik hareketleri hakkında sizlere bilgi vereceğiz!

Temel Jimnastik Haraketleri Ne İşe Yarar?

Bu hareketler tabii ki de vücudunuz esnek ise daha kolay yapabileceğiniz hareketleridir. Ayrıca vücudunuzun esnemesine de katkıda bulunurlar. Ancak bu hareketler asıl olarak vücudunuzun dengesini sağlamanıza, kaslarınızı en etkili biçimde kullanmanıza ve daha iyi yönetebilmenize, duruşunuzun gelişmesine, boy kilo dengenizin korunmasına ve çok daha koordine bir şekilde çalışabilmenize yardımcı olur.

Jimnastik, çocuk yaşlarda başlanılması önerilen bir spordur çünkü vücut gelişiminin hem daha dengeli olmasına, hem kaslara hükmün geliştirilmesine hem de duruş bozukluklarının önüne geçilmesine destek olur.

Temel jimnastik hareketleri nelerdir?

Yetişkinlerin düzenli bir şekilde jimnastik yapması da kas koordinasyonlarının artmasına yardımcı olabileceği gibi esnekliklerine de destek çıkar. Kaslara daha doğru ve dengeli bir şekilde komut verebilmek, diğer spor dallarını da daha yetkin bir şekilde yapabilmeyi beraberinde getirir. Ayrıca jimnastik hareketleri ve esneme egzersizlerini düzenli uygulamak kasların uzamasını sağlar ve duruş bozukluklarınızı giderebilir.

Temel Jimnastik Hareketleri:

Aşağıda sıraladığımız hareketler jimnastiğe yeni başlayanlar için önemlidir. Bu hareketler bu sporda yeni olanların düzenli bir şekilde pratik yapması gereken hareketlerdir. Çocukken aldığınız beden eğitimi derslerini hatırlayın. Aşağıdaki hareketlerin çoğunu öğretmenleriniz sizden uygulamanızı istemiştir. Belki de küçükken bu hareketleri oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyordunuz da… Bir yetişkin olarak bu becerilerinizi tekrar edinmeye ve daha sağlıklı, daha koordine bir bedene sahip olmaya ne dersiniz? Temel jimnastik duruşları nasıl yapılır sizler için yazdık:

1. Forward Roll

Temel jimnastik hareketleri nelerdir?

Hareketin başlangıcında gövde diktir ve eller havaya doğru uzanır. Yere doğru uzanırken çene içeri toplanır, zeminde yuvarlanılır ve tekrar başlangıç pozisyonunda ayağa kalkılır. Hareketi yaparken göbeğinize doğru bakmak ve başı yere değdirmemek hareketi kolay yapabilmenizin anahtarıdır.

2. Cartwheel

Temel jimnastik hareketleri nelerdir?

Hareketi yapmak için bir ayağın diğer ayağınızdan ileride olması gerekir. Eller yan yana olacak şekilde öndeki ayağın önüne doğru uzanılır ve arkada kalan bacak yukarı ileri doğru çevrilir. Belin de hareket ettirilmesi ile yere inildiğinde kişi sırtını ilerleme yönüne dönük olarak ayağa kalkar.

3. Backward Roll

Temel jimnastik hareketleri nelerdir?

Temel jimnastik duruşlarından üçüncüsü backward rolldur. Bu hareketi öne doğru takla atmanın tam tersi gibi düşünebilirsiniz. Geriye doğru takla hareketi için mata sırtınız dönük bir şekilde ayakta durun. Daha sonra topuklarınıza inecek şekilde squat yapın ve mata oturun. Kendinizi geriye doğru yuvarlayın, başınız karnınıza doğru baksın, yerden destek alarak ayağa doğru kalkın.

4. Handstand

Temel jimnastik hareketleri nelerdir?

Handstand hareketi en temel hareketlerden bir tanesidir. Bu hareket ayakta duruş pozisyonu ile başlar. Kollar ile aşağı doğru eğilirken vücut ağırlığı üst bedende toplanılır, tek bacak yukarı doğru kaldırılır ve ardından hızlıca diğer bacak da ötekinin yanına bitişik olarak getirilir. Baş yere doğru bakar.

5. Bridge

Temel jimnastik hareketleri nelerdir?

Köprü dediğimiz bridge hareketi yapması zor görünen pratik ile oturacak olan egzersizlerden bir tanesidir. Başlangıç için sırt ve ayak tabanları yerde olacak şekilde pozisyon alınır. Daha sonra eller başın iki yanına açık olacak şekilde ve parmak uçları ayaklara doğru, dirsekler yukarı bakacak şekilde eller yere konur. Daha sonra el ve ayaklardan güç alarak kollar ve bacakları aktif bir şekilde çalıştırılararak gövde yerden kaldırılır. Adeta bir köprü pozisyonu sağlanır.

6. Back Bend – Back Bend Kick Over

Temel jimnastik hareketleri nelerdir?

Harekete kollar yukarıda ayakta durarak başlanır. Geriye doğru U çizerek eller yere konur. Bu konumda sabitlendikten sonra bacaklar yukarı doğru hareket ettirilerek kollar havada kalacak şekilde lunge pozisyonuna inilir.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz