sekiz-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

Adım adım 1 yaşına ilerleyen bebeğiniz artık tam 8 aylık! İkiniz de artık birbirinizi iyice tanıyorsunuz ve ilişkiniz oldukça güçlendi. Bebeğiniz artık hiç olmadığı kadar kuvvetli, bilinci güçlü ve becerili. O küçük, sevimli mi sevimli bir insan, artık davranışları ve düşüncelerine göre şekilleniyor, bu durum ikinize de daha çok keyif veriyor.

8 aylık bebek gelişimi konusunda bilmeniz gereken temel bilgileri bir yazıda toplamak istedik. 8. ayda bebeğinizde oluşacak değişiklikler, 8 aylık bebek kilosu ve 8 aylık bebek beslenmesi gibi konulara değinen bir rehber hazırladık.

alti-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

En sevdiğiniz atıştırmalıklarınızı hazırlayıp okumaya başlayabilirsiniz!

8 Aylık Bebek Kilosu ve Boyu Ne Kadardır?

8 aylık bebeklerin büyüme hızı ilk 6 aya oranla biraz daha az olacaktır ancak yine de devam eder. Aşağıdaki tabloda sizlerle kız ve erkek bebeklerin beklenilen ortalama büyüme değerlerini paylaşıyoruz:

Kız Bebekler Erkek Bebekler
Kilo 8 kg 8,8 kg
Boy 68,5 cm 70 cm
Baş Çevresi 43,4 cm 44,5 cm

 

Bu verilerin tamamen ortalama ve tahmini ölçüler olduklarını, bebeğinizin bu değerler dışarısında da oldukça sağlıklı olabileceğini hatırlatmak isteriz. Bebeğinizin ölçülerini ve büyüme hızını en iyi, doktoru takip ettiği için aklınıza takılan her türlü soruyu bebeğinizin doktoruna sormanızı tavsiye ederiz. Burada bir parantez açarak prematüre doğan, yeni erken doğumla dünyaya gelen bebeklerin gelişimlerinin bir miktar daha geç tamamlandığını ekleyelim. Burada da doktorunuz ile bebeğinizin gelişimini takip etmelisiniz.

8 Aylık Bebek Gelişimi

8 aylık bebekler artık yetişkin bir insan kadar güçlü duyulara sahiptir. Sesleri, kokuları, tatları ve dokuları tam olarak ayırt edebilir, görüş alanları yetişkinlerinki gibi net ve derindir. Bebeğiniz de bu durumun farkındadır. Duyularının gelişimine motor becerileri ve zihinsel gelişimleri de eklenmiştir. Bu sebeple her hareketlerini düşünceleri eşliğinde yaparlar ve hareketlerinin anlamları vardır.

sekiz-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

8 aylık bebekler kendisine seslenildiğinde tonlamadan, mimiklerden, hayır ve evet gibi kelimelerden anlamları yakalar. Onunla yaptığınız konuşmaları daha iyi kavrarlar. Bu sayede de size daha iyi karşılık verirler.

8 aylık bebeklerin hızlı zihinsel gelişimleri konuşma yeteneklerini kazanmalarına yardımcı olur. Babıldama denilen heceler ile değişik kelimeler çıkarma 8 aylık bebeklerde oldukça yaygındır. Bazı bebekler susup dinlemekten hoşlanıyorsa bile bebeğiniz babıldamaya başladığında onunla konuşarak konuşma yeteneğini kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Yine konuşmayı taklit etmeye çalışmalarından dolayı bebeğinize renkli çocuk kitaplarından kısa ve basit kelimelerden oluşan hikayeler okuyabilirsiniz. Bu zihinsel gelişimleri açısından da önemlidir. Ayrıca 8 aylık bebeğinize fotoğraflar göstererek ona yakınlarını tanıtıp isimlerini ve “dede”, “anneanne” gibi kelimeleri tanıtabilirsiniz.

Bebekler 8 aylıkken meraklı doğaları gereği yeni nesneleri incelemeyi sever ve nasıl çalıştıklarını kavramaya çalışırlar. Bu nedenle büyük renkli bloklar, farklı şekilli oyuncaklar, geometrik bulmacalar ve jimnastik halıları onun bu merakını gidermesine yardımcı olacak; keyfine keyif katacak oyuncaklardır. 8 aylık bebekler oyuncaklarının peşinden gitme, onları takip etme, hızlı bir şekilde yakalama ve nesneleri daha iyi kavrayabilme konusunda da güçlüdürler.

Bebeğiniz artık daha akıcı emekleyebilecektir. Bu sebeple yerde duran eşyaları, sivri sehpa kenarlarını veya küllük gibi dokunmasını istemeyeceğiniz nesneleri daha dikkatli bir şekilde ondan uzaklaştırmalısınız. Emeklemesini izlemek oldukça eğlenceli olsa da küçük muzurluklar yapması artık daha da kaçınılmazdır.

8 aylık bebekler yemek yerken tat duyuları daha kuvvetli olduğu için beğenmedikleri yiyeceklere burun kıvırıp sevdikleri yiyeceklerde keyifle daha çok yemek isteyebilirler. Obur obur kaşıklarını kapmaları sizin de çok hoşunuza gidiyor değil mi?

8 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Artık yavaş yavaş anne sütünü ve ek mamayı azaltıp doğal yiyecekler ile bebeğinizin beslenmesini sağlamalısınız ancak sütünüz hâlâ var ve emzirebiliyorsanız günde 2 öğünü sadece süt ile devam edebilirsiniz.

sekiz-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

8 aylık bebeklere püre ve hafif katı halde aşağıdaki yiyecekleri vermeye devam edebilirsiniz: (1)

  • Havuç, kabak, brokoli, karnabahar, patates
  • Arpa, pilav, makarna, tam tahıllı ekmek içi
  • Yumurta sarısı
  • Elma, muz, armut, şeftali

8 aylık bebekler 3-4 saatte 1 ana öğünle ve aralarda atıştırmalık öğünle beslenebilirler.

Bu ay bebekler zaman zaman kabız olabilir ve bu durum tamamen beslenme düzenlerinde oluşan değişikliklere bağlıdır. Durumu doktoru ile paylaşmanız ve gerekiyorsa beslenmesini yeniden değiştirmeniz gerekebilir.

8 Aylık Bebek Uykusu Nasıl Olmalıdır?

8 aylık bebeklerin uykusu hem kolay hem de problemli olur dersek şaşırabilirsiniz ama durum gerçekten böyledir… Aslında gece uykuları 10-12 saat kadar ve aralıksız sürebilir ama bu ay ayrılma korkuları arttığı için uyumak istemezler.

Dolayısıyla birlikte 7. ayda oturmaya başlayan uyku düzenleri 8. ayda başlayan uyumama isteği ile birleşince biraz sekteye uğrayabilir.

sekiz-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

8 aylık bebekler gece uykularında kendi kendine uyanıp ağlamaya başlayabilir. Bu durumda ona biraz zaman tanıyarak yatışmasını beklemelisiniz. Ancak bazen ağlamaları devam edebilir. Bu sebeple onun yanına gidip tekrar uykuya dalana dek biraz bebeğinizle ilgilenmeniz gerekebilir.

Eğer bebeğiniz ayağa kalkmaya başladıysa beşikten karyolaya geçme vakti gelmiş demektir. Uyuduğu yeri değiştirmek ilk başta hoşuna gitmeyecek olsa bile zamanla alışacaktır.

9 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz