Quercetin, flavonoidler adı verilen bitki bileşikleri grubuna ait bir pigmenttir. Antioksidan özellikleri ile öne çıkan bu bileşik en fazla mor renkli meyve ve sebzelerde yer alır. Ortalama bir kişinin çeşitli gıda kaynakları aracılığıyla günde 10-100 mg tükettiği tahmin edilir. Yaygın olarak quercetin içeren bazı yiyecekler ise aşağıdaki gibi sıralanır (1):

  • Soğan
  • Elma
  • Üzüm
  • Çilek
  • Brokoli
  • Narenciye
  • Kiraz
  • Yeşil çay
  • Kahve

Quercetin’in Faydaları

Enflamasyonu Azaltabilir

Araştırmalar, yüksek düzeyde serbest radikallerin iltihaplanmayı teşvik eden genleri aktive etmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu nedenle, yüksek seviyelerde yer alan serbest radikaller, enflamasyona yol açabiliyor (2). Antioksidan özellikler taşıyan quercetin ise vücudu serbest radikallerden korumaya yardımcı olabiliyor. Çalışmalar, quercetin’in enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. İltihaplı romatizmadan muzdarip olan 50 kadın üzerinde yapılan 8 haftalık bir çalışma; 500 mg quercetin alan katılımcıların sabah ağrılarının ve aktivite sonrası ağrılarının ölçüde azalttığını aktarıyor (3). Bu bulgular ümit verici olsa da bileşiğin potansiyel anti-enflamatuvar özelliklerini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Alerji Belirtilerini Hafifletebilir

Quercetin’in potansiyel anti-enflamatuar özellikleri, alerji semptomlarının giderilmesine de katkı sağlayabiliyor. Bazı çalışmalar iltihaplanmaya dahil olan enzimleri engelleyebileceğini ve histamin gibi iltihaplanmayı destekleyen kimyasalları baskılayabildiğini belirtiyor (4, 5, 6). Çalışmalar hayvanlar üzerindeki sonuçları yansıttığı için bileşiğin insanlar üzerinde aynı etkiye sahip olup olmadığı net değil. Bu nedenle alternatif bir tedavi olarak önerilebilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Kansere Karşı Etkili Olabilir

Quercetin antioksidan özelliklere sahip olduğu için kanserle savaşan özelliklere de sahip olmasıyla biliniyor (7). Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışma quercetin’in prostat kanseri hücrelerinde hücre büyümesini baskıladığı ve hücre ölümüne neden olduğu aktarıyor (8). Diğer araştırmalar da bileşiğin karaciğer, akciğer, meme, mesane, kan, kolon, yumurtalık, lenfoid ve adrenal kanser hücrelerinde benzer etkilere sahip olduğunu belirtiyor (9, 10, 11, 12). Bu bulgular ümit verici olsa da quercetin’in kanser için alternatif bir tedavi olarak önerilmesi için insanlar üzerinde yapılan çalışmalara da ihtiyaç var.

Quercetin (Kuersetin) İçeren Besinler

Nörolojik Hastalıkları Önlemeye Katkıda Bulunabilir

Quercetin’in antioksidan ve anti-enflamatuvar özellikleri, araştırmacıları nöroprotektif etkilerini araştırmaya da yöneltiyor. Quercetin’in beyin hücrelerine zarar verebilecek oksidatif strese karşı koyma yeteneği nedeniyle böyle bir rol oynayabileceği düşünülüyor. Araştırmalar, quercetin’in antioksidan özelliklerinin Alzheimer hastalığı ve bunama gibi dejeneratif beyin bozukluklarına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini düşündürüyor (13).

Antioksidan açısından zengin baharatları keşfetmek için tıklayın.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz