Baharatların ve kuru otların neredeyse yiyeceklerimize lezzet katmalarının yanı sıra yüksek oranda antioksidan içeriklerini biliyor muydunuz? Yemeklerimizde genellikle minimum miktarlar kullanmamıza rağmen aslında büyük fark yaratabiliyorlar. Örneğin, sadece 1 tatlı kaşığı öğütülmüş karanfil günlük manganez ihtiyacının yaklaşık %55’ini karşılayabiliyor.

Antioksidan içeren besinlerin sağlığımız için en büyük faydalarından biri, oksidatif strese neden olabilen ve bir takım kronik hastalıklara yol açabilen serbest radikallerle savaşabilmeleridir.

ORAC Değeri Nedir?

Baharatları antioksidan açısından incelemeden önce bilmeniz gereken şey ORAC değeridir. Açılımı besinin oksijen radikali emme kapasitesi olan ORAC, farklı gıdalardaki antioksidan içeriğinin ölçümünü ifade eder.

ORAC alımıyla ilgili genel geçer bir tavsiye yoktur, ancak FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) meyve, sebze ve bitkilerden alabileceğimiz günlük alım miktarını 5000 ORAC olarak, İngiltere Gıda Standartları Kurumu (FSA) ise 3500 olarak öneriyor. Haydi gelin ve antioksidan açısından yüksek baharatları ORAC değerleriyle birlikte inceleyelim.

Antioksidan Oranı Yüksek 5 Baharat

Aşağıdaki tabloda USDA (ABD Tarım Bakanlığı) verilerinden yola çıkılarak hazırlanmış bazı baharatların ORAC değerlerini inceleyebilir, ardından baharatlara göz atabilirsiniz.

BaharatORAC Değeri
Karanfil11.611
Kekik7.011
Zencefil1.561
Tarçın5.257
Zerdeçal5.083
Tabloda yer alan birim değerler 4 gram (1 tatlı kaşığı) üzerinden hesaplanmıştır.

karanfil

Karanfil

Antioksidan açısında zengin baharatlar söz konusu olduğunda karşımıza ilk olarak karanfil çıkar. Karanfil, yaprak dökmeyen karanfil ağacının kurutulmuş çiçek tomurcuklarından elde edilir. Kurutulmuş karanfil, antioksidan özellikler kazandırdığı düşünülen bitki bazlı bileşiklerin geniş bir sınıfı olan polifenolik bileşikler açısından zengindir. Ayrıca manganez, potasyum, demir, selenyum ve magnezyum gibi mineraller de içerir. Karanfilin kendine özgü güçlü lezzetini kek, kurabiye ve krep tariflerinize ekleyebilirsiniz.

kekik

Kekik

Yüzyıllardır yetiştirilen ve Akdeniz ve Meksika mutfağında yaygın olarak kullanılan kekik; vitamin, mineral ve antioksidan açısından zengindir. Bu baharat, timol ve rosmarinik asit gibi fitokimyasallar içerir. E, A, K, folik asit, B ve C gibi vitaminler dışında kalsiyum, selenyum, potasyum, demir, manganez gibi mineraller barındırır. Salata ve omlet tariflerinize ya da sandviçlerinize ekleyerek faydalanabilirsiniz.

zencefil

Zencefil

Zencefilin içeriğinde yer alan gingerol, güçlü antioksidan etkiye sahiptir. Zencefil ayrıca B3, B6 ve C vitaminleri barındırır. Tarihsel olarak zencefilin, soğuk algınlığı ve mide-bağırsak rahatsızlıkları için kullanıldığı bilinmektedir. Zencefili bitki çaylarınıza ekleyebildiğiniz gibi smoothie tariflerinizde de kullanabilirsiniz.

tarçın

Tarçın

Tarçın; flavonoidler, polifenol ve fenolik asit içermesi nedeniyle güçlü bir antioksidan olarak anılır. Tarçın içerisinde A, C, E ve K vitaminlerini yanı sıra potasyum, magnezyum ve demir gibi mineraller de yer alır. Tarçını elma gibi meyvelerin üzerine ya da granola veya yulaf ezmesi gibi yoğurtlu karışımlarınıza ekleyebilirsiniz.

zerdeçal

Zerdeçal

İçerdiği kurkumin nedeniyle güçlü bir antioksidan olarak öne çıkan zerdeçal, zencefilgiller familyasından sarı çiçekli, büyük yapraklı ve otsu bir bitkdir. Vitamin, mineral ve lif açısından zengin olan zerdeçalı çorba, pilav ya da et ve sebze yemeklerinde kullanabilirsiniz.

Zerdeçal takviyeleri için tıklayın.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz