Sindirim sistemine olan etkilerinden ağrı kesici etkilerine, yanık deride kullanılmasından sinüs problemlerinin çözümüne kadar uzanan kullanım sıklığı bulunan bromelain, gün geçtikçe popülaritesini artırmaya devam ediyor. Ananasın içerisinde bulunan enzimlerin arasında yer alan bu bileşen, takviye edici gıdaların arasında önemli bir yere sahip. Bu kadar tercih edilmesinin sebebi ise birçok farklı özelliğinin bir arada bulunması olarak açıklanabilir.
Peki Bromelain Nedir?
Tropikal meyvelerin en sık tüketileni olarak bilinen ananas, içerdiği bileşenler sayesinde gün geçtikçe ününe ün katıyor. Ananasın içinde bulunan bromelain maddesi, birçok özelliği sayesinde takviye olarak insanlar tarafından kullanılıyor ve uzmanlar tarafından öneriliyor.
Bromelain; ananas bitkisinin sapından, meyvesinden ve suyundan elde edilen protein sindirici bir enzim karışımı olarak karşımıza çıkıyor. Bromelain kelimesinin kökeni, iki ya da buna karşılık gelebilecek olan enzimlerin yer aldığı bitkilerden elde edilen Bromeliaceae taksonomi sınıfından geliyor. Başta Orta ve Güney Amerika olmak üzere bromelainin tıbbi rahatsızlıkları tedavi etmek için yüzyıllarca süren bir kullanım geçmişine sahip olduğu biliniyor. Günümüzde ise bir besin takviyesi olarak sınıflandırılıyor ve çoğu takviye markası ürün yelpazesine bromelaini ekliyor. İnsanlar genellikle ananas yiyerek ya da ananas suyunu içerek bromelain takviyesi yapmaya çalışsa da bu enzimden yeteri kadar faydalanmanın en kolay yolu bromelain takviyesi kullanmak olarak biliniyor.
Bromelainin Özellikleri
Ananastan elde edilen bu enzim, çoğu özelliği sayesinde tercih ediliyor ve günümüzde yaygın olarak takviye şeklinde kullanılıyor. Bu özelliklerden bazıları ise şöyle:
Kireçlenmeyi Önleyebilir
Yapılan bazı araştırmalar, bromelainin anti-enflamatuar özellikleri sayesinde yumuşak doku şişmesi ve eklem sertliği gibi durumlarda semptomları hafifletebileceğinden bahsediyor. Kesin bir bilgi olmamakla beraber kireçlenme problemlerinde bromelain takviyesinin alternatif bir yol olarak tercih edildiği biliniyor.
Ağrı Kesici Etkileri Olabilir
Bromelainin ağrı kesici etkilere sahip özellikleri, kullanım alanının genişlemesine olanak tanıyor. Özellikle cerrahi operasyonlar sebebiyle oluşan ağrılar için ilaçların yanı sıra alternatif olarak bromelain takviyesi kullanıldığı biliniyor. Bunun sebebi ise bazı laboratuvar çalışmalarında; vücutta iltihaplanmaya neden olan maddelerin seviyelerinde bromelain kullanımı sonrasında bir azalma gerçekleştiğinin görülmesi olarak açıklanabilir. Ayrıca bromelain, diş cerrahisinin yanı sıra burun ve ayak cerrahisinde de tercih edilmeye devam ediyor.
Yaraların İyileşmesine Yardımcı Olabilir
Bromelainin, yanık yaraları üzerindeki etkileri de araştırılmaya devam ediyor. Bu araştırmaların bazılarında ise bromelainin yanıklardan ölü derinin çıkarılmasına yardımcı olabileceğinden bahsediyor. Yeterli araştırma bulunmasa da yanık süreçlerinde alternatif olarak bromelain kullanımı oldukça yaygın.
Kalp-damar hastalıklarında İyileşme Sürecini Hızlandırabilir
Bromelainin kan trombositlerinin birbirine yapışmasını veya kümelenmesini engelleyebilen özellikleri, kalp ve damar hastalıklarında umut vadeden bir etkisi olduğunu gösteriyor. Agregasyon gibi oluşumları engelleyebilecek özellikleri sayesinde pıhtı oluşumunu ve başka oluşabilecek kardiyovasküler durumların yaşanmaması için yardımcı bir rol oynayabiliyor.
Bromelain Sindirimi İyileştirebilir
Sindirim enzimleri yaşın ilerlemesi, bazı ilaçların yan etki göstermesi veya beslenme problemleri gibi durumlar neticesinde daha az çalışabilir. Bu durumda hazımsızlık gibi sindirim problemleri karşılaşmak şaşırtıcı olmaz. Hazımsızlıkla mücadele ediyorsanız, bromelain size yardımcı olabilir çünkü protein sindiren bir enzimdir. Bu özelliği de sindirime ve besin emilimine yardımcı olmak için et veya bitki bazlı protein kaynakları içeren herhangi bir öğünün yanında alınmasının özellikle yararlı olduğu anlamına gelebilir.