mide şişkinliği

Mide ve Karın Şişkinliği Nedir?

Mide ya da karın şişkinliği, yemek yedikten sonra karın bölgenizde hissettiğiniz şişkinliktir. Genellikle aşırı gaz üretiminden veya sindirim sistemi kaslarının hareketindeki sorunlardan kaynaklanır (1). Karında şişlik genellikle ağrıya, rahatsızlığa neden olabilir ve tıkanmışlık hissi verebilir. Ayrıca midenizin daha büyük görünmesine de yol açabilir. Şişkinlik su tutulmasıyla aynı değildir, ancak iki terim genellikle birbirinin yerine kullanılır. Basitçe söylemek gerekirse, şişkinlik hazımsızlık nedeniyle sindirim sisteminizde aşırı miktarda katı, sıvı veya gaz olması durumudur. Bununla birlikte, bazı insanlarda şişkinlik çoğunlukla artan hassasiyetten kaynaklanır. Bu durumda söz konusu kişiler gerçekte olmasa da, karın bölgelerindeki basıncın arttığını hissederler.

Mide ve Karın Şişkinliği İçin Yapılması Gerekenler

İnsanların yaklaşık % 16–30’u sürekli olarak şişkinlik sorunu yaşadığını bildirmektedir, dolayısıyla midede şişkinlik çok yaygındır. Her ne kadar şişkinlik bazen ciddi tıbbi durumlardan kaynaklansa da, çoğunlukla diyet ve hassasiyete sahip olduğunuz bazı gıdalardan kaynaklanır. Karın şişliği sorununu azaltmak ya da ortadan kaldırmak için uygulayabileceğiniz yöntemlerden bazıları şunlardır:

1. Alerjiniz ve Hassasiyetiniz Olan Gıdaları Tüketmeyin

karin-siskinligi

Besin alerjileri ve hassasiyeti nispeten yaygın bir durumdur. İntoleransınız olan yiyecekler tüketmek, aşırı gaz üretimine, şişkinliğe ve diğer semptomlara neden olabilir. Genel olarak tüketmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı yiyecekler ve bileşenler şunlardır:

  • Laktoz: Laktoz intoleransı, şişkinlik de dahil olmak üzere birçok sindirim durumu ile ilişkilidir. Laktoz, sütte bulunan ana karbonhidrattır.
  • Fruktoz: Fruktoz intoleransı şişkinliğe neden olabilir.
  • Yumurtalar: Gaz ve şişkinlik, yumurta alerjisinin yaygın belirtileridir.
  • Buğday ve glüten: Birçok insan buğdayda, arpada ve diğer bazı tahıllarda bulunan bir protein olan glütene karşı hassasiyete sahiptir. Bu, şişkinlik de dahil olmak üzere sindirim üzerinde çeşitli olumsuz etkilere neden olabilir.

Hem laktoz hem de fruktoz, FODMAP olarak bilinen daha büyük sindirilemez karbonhidrat veya lif grubunun bir parçasıdır. FODMAP intoleransı, şişkinlik ve karın ağrısının en yaygın sebeplerinden biridir. Yiyeceklere alerjiniz veya intoleransınız bulunmasından şüpheleniyorsanız, bir doktora görünmeniz gerekmektedir.

2. Gaz Yapan Yiyecekler Yemeyin

Bazı yüksek lifli gıdalar insanların büyük miktarda gaz üretmesini sağlayabilir. Özellikle fasulye, mercimek ve nohut gibi baklagiller ile bazı tahıllar tüketildikten sonra gaz oluşumuna neden olabilir ve sürekli gaz çıkarmak isteyebilirsiniz. Hangi yiyeceklerin sizde gaz ya da şişkinlik yaptığını belirlemek için bir beslenme günlüğü tutabilirsiniz. Yağlı besinler tüketmek sindirimi ve mide boşalmasını yavaşlatabilir. Bu durum her ne kadar doymuş hissetmenize neden olarak kilo verme sürecinde size yardımcı olsa da özellikle mide şişkinliğine eğilimi olan kişiler için bir problem olabilir.

3. Düşük FODMAP Diyetini Deneyin

dusuk-fodmap-yiyecekler

İrritabl bağırsak sendromu (IBS) dünyada en sık görülen sindirim bozukluğudur. Bu problemin bilinen bir nedeni yoktur, ancak tanı konulamayan kişilerin yaklaşık % 14’ünü etkilediğine inanılmaktadır. Yaygın semptomlar şişkinlik, karın ağrısı, huzursuzluk, ishal ve kabızlığı içerir. IBS hastalarının çoğunluğu şişkinlik yaşar ve yaklaşık % 60’ı şişkinliği en kötü semptomları olarak bildirir (2). Birçok çalışma, FODMAP adı verilen sindirilemeyen karbonhidratların IBS hastalarında semptomları daha da şiddetlendirebileceğini göstermiştir. Düşük FODMAP diyetinin, en azından IBS hastalarında, şişkinlik gibi semptomlarda önemli azalmaya yol açtığı da yapılan araştırmalarla gösterilmiştir. Şişkinlikle birlikte başka sindirim semptomları olsun veya olmasın, düşük FODMAP diyeti bunu düzeltmek için iyi bir yol olabilir. FODMAP değeri yüksek olan yiyeceklerden bazıları şunlardır:

  • Buğday
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Brokoli
  • Lahana
  • Elma
  • Karpuz

Bu yiyeceklerin çoğunu sıkça tüketiyorsanız söz konusu diyetin uygulanması zor olabilir, ancak şişkinlik veya diğer sindirim sorunlarınız varsa denenebilir bir seçenektir.

4. Sindirim Enzimi Takviyeleri Alın

Enzim takviyeleri gibi bazı reçetesiz satılan ürünler, sindirilemeyen karbonhidratların parçalanmasına yardımcı olabilir ve şişkinlik problemine iyi gelebilir. Kayda değer bazı sindirim enzimleri şunlardır:

  • Laktaz: Laktoz intoleransı olan insanlar için faydalı olan laktozu parçalayan bir enzimdir.
  • Beano: Sindirilemeyen karbonhidratların çeşitli yiyeceklerden parçalanmasına yardımcı olabilecek alfa-galaktosidaz enzimini içerir.

Çoğu durumda, bu tür takviyeler bir rahatlama sağlayabilir.

5. Probiyotik Alın

probiyotik-yogurt

Bağırsakta bulunan bakterilerin ürettiği gaz, şişkinlik için önemli bir sebeptir ve gaz sancısı çekmenize neden olabilir. Orada bulunan birçok farklı bakteri türü vardır ve bunlar kişilere göre değişiklik gösterebilir. Bakterilerin sayısı ve türünün gaz üretimi ile bir ilgisi olabileceği mantıklı görünmektedir ve bunu destekleyecek bazı çalışmalar vardır. Bazı klinik çalışmalar, belirli probiyotik takviyelerinin sindirim sorunu olan insanlarda gaz üretimini ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte diğer bazı çalışmalar, probiyotiklerin gazı azaltmaya yardımcı olabileceğini, ancak şişkinlik semptomlarını yok etmeyeceğini göstermiştir. Bu, bireye ve kullanılan probiyotik türüne bağlı olarak değişebilir.

6. Nane Yağını Deneyin

Mide şişkinliği sindirim sistemindeki kasların değişen fonksiyonlarından da kaynaklanabilir. Kas spazmlarını azaltmaya yardımcı olabilecek antispazmodikler olarak adlandırılan ilaçların bu durum için kullanılabileceği gösterilmiştir. Nane yağı da bu ilaçlara benzer şekilde çalıştığına inanılan doğal bir maddedir. Sayısız araştırma, nane yağının şişkinlik de dahil olmak üzere IBS hastalarında çeşitli semptomları azaltabileceğini göstermiştir. Nane yağının takviye formunu da bulmak mümkündür.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz