Yazi İçeriği ve Başlıklar

  1. Kahve Çekirdeği Tüketimi
  2. Kahve Çekirdeklerinin Potansiyel Faydaları
  3. Kahve Telvelerinden Faydalanmanın 10 Yolu
  4. Potansiyel Riskler

Kahve çekirdekleri, genellikle kahve kirazı olarak bilinen kahve meyvesinin tohumlarıdır. Bu fasulye benzeri tohumlar genellikle kurutulur, kavrulur ve kahve yapmak için demlenir. Kahve içmek, tip 2 diyabet ve karaciğer hastalığı riskinde azalma gibi çok sayıda sağlık yararına bağlandığından, kahve çekirdekleri yemenin aynı etkiye sahip olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz.

Bu yazımızda kahve çekirdeği yemenin potansiyel faydaları, riskleri ve kullanım alanları hakkında ihtiyacınız olan bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kahve Çekirdeği Tüketimi

Kahve çekirdekleri yüzlerce yıldır tüketilmektedir. Kahvenin bir içecek olarak geliştirilmesinden önce, çekirdeklerinin genellikle hayvansal yağlarla karıştırıldığı ve enerji seviyelerini arttırmak için tüketildiği düşünülmektedir.

Normal kahve süzüldüğü ve suyla seyreltildiği için, kafeinin ve çekirdeğin tamamında bulunan diğer maddelerin sadece bir kısmından faydalanmış olursunuz. (1)

Kahve çekirdeklerini içmek yerine yemek, ağzınızda kafeinin daha hızlı emilmesine sebep olur. Çekirdek bir bütün olarak tüketildiğinde kahvenin hem olumlu hem de olumsuz etkileriyle karşılaşırsınız. Bu nedenle, kahve çekirdekleri aşırıya kaçmadan tüketmek oldukça önemlidir.

Bununla birlikte, çiğ olan yeşil kahve çekirdeklerini yemek hoş bir keyif vermez. Acı, odunsu bir tada sahiptirler ve çiğnemek zor olabilir. Kavrulmuş kahve çekirdekleri biraz daha yumuşaktır ve yemesi daha keyiflidir.

Kahve Çekirdeklerinin Potansiyel Faydaları

Birçok çalışma kahvenin bir içecek olarak faydalarını incelemiş olsa da, kahve çekirdeğini yiyerek tüketmenin etkilerini araştıran çalışmalar çok azdır. Ancak, çekirdeği direct olarak tüketmek muhtemelen içeceği yudumlamakla aynı faydaları sağlar. İşte kahve çekirdeklerinin bazı potansiyel faydaları.

Mükemmel Bir Antioksidan Kaynağı

Kahve çekirdekleri güçlü antioksidanlarla doludur, en bol olanı sağlığı destekleyen klorojenik asittir. (2)

Çalışmalar, klorojenik asidin diyabet riskinizi azaltabileceğini ve iltihapla mücadele edebileceğini göstermektedir. Kahve çekirdeklerindeki klorojenik asit miktarı, çekirdeğin türüne ve kavurma yöntemlerine bağlı olarak değişir. (3) 

Kolayca Emilebilen Kafein Kaynağı

kahve göbek eritiyor

Kafein, kahve ve çay da dahil olmak üzere çeşitli yiyecek ve içeceklerde bulunan doğal bir uyarıcıdır. Ortalama olarak, sekiz kahve çekirdeği bir fincan kahveyle eşit miktarda kafein sunar. Vücudunuz kafeini çekirdekten sıvı haline kıyasla daha hızlı emer. (4)

Kafein beyninizi ve merkezi sinir sisteminizi etkiler ve birçok fayda sağlar. Örneğin, enerjiyi, uyanıklığı, ruh halini, hafızayı ve performansı arttırır.

Yapılan bir çalışmada, 60 mg’lık kafeinin (yaklaşık 1 espresso veya 5 kahve çekirdeği) hoşnutluk, dikkat ve ruh hali üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu gözlemlenmiştir.

Kafein, uyuşukluk ve yorgunluğa neden olan adenosin hormonunu inhibe ederek çalışır. Bu kimyasal ayrıca metabolizmayı hızlandırarak egzersiz performansını ve kilo kaybını artırabilir. (5)

Kahve Telvelerinden Faydalanmanın 10 Yolu

findik-yagi-sac

Kahve telvelerini aklınıza gelmesi güç olabilen birçok farklı alanda kullanılmaya müsait tamamen bitkisel ürünlerdir.

Kahve telvelerini;

  • Bahçenize gübre olarak,
  • Çiçklerinizi veya evinizi böceklerden korumak,
  • Evcil hayvanınızı pirelerden kurtarmak,
  • Tencere vet ava temizliğinde doğal bir malzeme olarak,
  • Saç uzamasını hızlandırmak,
  • Cildinize pieling yapabileceğiniz bir cilt bakım ürünü olarak kullanabilirsiniz.

Potansiyel Riskler

Kahve çekirdeklerini ılımlı bir şekilde tüketmek mükemmel derecede sağlıklı olsa da, çok fazla tüketmek bazı sorunlara neden olabilir.

Mide Ekşimesi

Kahve çekirdeklerindeki bazı bileşikler bazı insanlarda mide rahatsızlığına neden olabilir. Bunun nedeni, kahve çekirdekleri içinde bulunan kafein ve katekol adı verilen diğer bileşiklerin mide asidini arttırmasıdır. (6) 

Bu, mide aside mide ekşimesine yol açabilir vee ayrıca şişkinlik, bulantı ve mide rahatsızlığına neden olabilir.

Bazı çalışmalar, yeşil kahve çekirdeği ekstresinin daha yüksek dozlarda kullanılmasının, hassas mideleri olan kişilerde ishale ve mide rahatsızlığına neden olduğunu belirtmektedir. Mide ekşimesi çekiyorsanız veya başka mide problemleriniz varsa, kahve ve kahve çekirdeği tüketiminizi sınırlayabilirsiniz.

Uyku bozukluğu

uyuyamiyor-musunuz-hizlica-uykuya-dalmanizi-saglayacak-20-strateji

Kahve çekirdeklerindeki kafein size ihtiyaç duyulan enerji takviyesini verirken, özellikle kafeine duyarlı bireylerde de uyku sorunlarına yol açabilir.

Çalışmalar, kafeine duyarlı olan veya çok fazla tüketen kişilerin, uykuya daha zor daldıklarını düşündürmektedir. Kafeinin etkileri tüketimden sonra 9,5 saate kadar sürebilir. Bu sebeple kafein uykunuzu etkiliyorsa, gün boyunca tükettiğiniz kahve miktarını azaltın ve yatmadan önce tüketmekten kaçının.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz