iki-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

Takvimler bebeğinizin ikinci ayını mı işaret ediyor? Zaman su gibi akıp geçiyor değil mi… Bebeğiniz ile 1 dolu ay geçirdiniz. Birçok uykusuz geceniz oldu. Hemen her gün yepyeni deneyimler yaşadınız. Birbirinizi daha iyi tanımaya başladınız. Şimdi doğumdan sonraki 2. ayın içindesiniz. Artık her ikiniz de yeni hayatınıza daha çok uyum sağlamışken bu ay sizi neler bekliyor diye sabırsızlandığınızı biliyoruz. Bu sebeple 2 aylık bebek gelişimi hakkında bilmek isteyebileceklerinizi sizlerle paylaşacağız.

2 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

İlk olarak annelerin favori sorusu ile başlayalım: 2 aylık bebek kaç kilo olmalı? Kültürümüzde, tombul bebeklerin sağlıklı olduğuna dair yerleşmiş bir algı var. Ne yazık ki bu algının bilimsel bir doğruluğu yok. Eğer sizin de kafanızda bu tür bir düşünce varsa, bebeğinize baktıkça onun zayıf olduğunu düşünüyorsanız ya da çevrenizde sizi bu şekilde düşünmeye iten birileri varsa, bu düşünceyi duymazdan gelmeyi öğrenmelisiniz.

iki-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

2 aylık bebek kilosu ortalama olarak kız bebeklerde 4,75 kilogram ve erkek bebeklerde 5,2 kilogramdır. Bebeğinizin kilosu bu değerlerin altında ya da üstünde olabilir. Genel değerlerin dışında kalan bebekler sağlıksızdır diye bir düşünceniz asla olmasın. Bebeğinizin küçücük vücudu kaç kilo olursa olsun daima sizin gözleminizde ve doktorunuzun gözetiminde olmalı.

Bebeğinizin kilosu dahil olmak üzere yaşadığı tüm değişimleri doktorunuz ile paylaşın. Sağlığını doktorunuza danışın.

Bebeğiniz bu ay da hızlı bir şekilde kilo almaya devam edecektir. Haftada ortalama 150 – 200 gram kilo alabilir.

2 Aylık Bebek Boyu Ne Kadar Olmalıdır?

Bebeğiniz bu ayda 1 ya da 1,5 santim kadar uzayacaktır. Tabii ki bu değer de tıpkı kilo ölçüsü gibi değişiklik gösterebilir. Kız bebekler için ortalama 57 santimetre erkek bebekler için ortalama 58,5 santimetre uzunluk ön görülmektedir.

Bebeğinizin baş çevresi de bu ay sonuna kadar 1,25 santimetre uzayacaktır. Kafası hâlâ vücuduna oranla size büyük gelebilir. Beyni ve başı diğer organlara göre daha hızlı büyüyecektir. Orantısızlığı dert etmeyin. Zaman içerisinde tüm vücut ölçüleri olması gereken oranlara kavuşur. Bir de hemen buraya ekleyelim bebeğinizin bıngıldak dediğimiz dokusu hâlâ yumuşaktır ancak bu ay sonu ile beraber sertleşip kalınlaşmaya başlar.

2 Aylık Bebek Gelişimi: Duyular

Bebeğinizin bu ay en çok kuvvetlenecek 3 duyusu görme, işitme ve dokunma duyularıdır. Tat alma ve koku duyularının gelişimine ise bir süre daha vardır.

Artık bebeğiniz daha uzağı daha net seçebilmektedir ancak hâlâ yeteri kadar fazla uzağı göremez. Canlı ve parlak renkler ilgisini daha çok çekmektedir. Gözleri ile sizi ve çevresindeki takip etmeye çalışır. Henüz konuşamadığı ve dilini kullanmayı denemediği için ise sadece sesli harfler ve çığlıklar çıkarır. Bu sebepler gördüğü olaylara ve cisimlere olduğu yerde hızlıca hareket ederek karşılık vermeye çalışır.

Bebeğiniz bu dönemde en çok sizi, biberonunu ve küvetini gözleri ile anlamlandırabilir. Aslında demek istediğimiz, gözleri ile sürekli takip ettiği ve iletişim kurduğu nesneler ve kişilere daha çok tepki verebilecek olmasıdır.

2 aylık bebek işitme konusunda da oldukça yol alacaktır.

iki-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

Bu dönemde bebekler annelerinin sesini daha da iyi tanır ve diğer seslerden daha kolay ayırabilmeye başlar. Bazı seslere alışırlar. Kendi seslerini duymak onları mutlu eder ve bu yüzden birçok sevinç çığlığına şahit olursunuz. Bazen ses çıkarırken bir kişiye ya da nesneye odaklandıysa direkt onunla iletişim kurmayı deniyor demektir.

Bebekler bu ayda kalın ve ince seslerin farklı olduklarını ayırt etmeye başlarlar. 2 aylık bebeğinize masal anlatmayı, aynı öyküleri okumayı, aynı şarkıları dinletmeyi seçerek dikkati çekebilir ve dinlediklerini tanımasına yardımcı olabilirsiniz.

Bebeğiniz bu dönemde sizin sütünüzün tadına alışır. Anne sütü tadını öğrenen bebekler bu ay ile beraber yediğiniz yiyeceklerin sütünüz üzerinde yarattığı değişiklikleri fark edebilir ve hatta bundan rahatsız bile olabilir. Çünkü fazla acı, baharatlı ya da tatlı beslenmek sütünüzün tadını etkileyebilir.

2 aylık bebek oyuncakları seçilirken en çok görme, dokunma ve işitme duyularının gelişimi dikkate alınmalıdır. Bu dönemde bebeğiniz elleri ile kavrayabildiği her cismi sıkı sıkı tutmak isteyecek, bir elinden öteki eline geçirmeye çalışacak, zaman zaman ağzına sokup ısırmaya ve tadına bakmaya çalışacaktır. Bu bebeğinizin motor gelişimi, beyin fonksiyonları ve çevresini tanıması için oldukça değerlidir. Bu sebeple zehirli ya da ona zarar verebilecek dokulara sahip olmayan renkli oyuncaklar seçerek istediği gibi oynayıp ısırmasına izin vermelisiniz.

2 Aylık Bebek Uykusu

2 aylık bebek uykusu 1 aylık bebeğe göre çok daha düzenlidir. Artık geceleri daha çok uyumaya başlar. Bu siz ve eşiniz için oldukça iyi bir haberdir. Uykuları hâlâ bölünebilir ama zamanla bunlar da azalacaktır. Gece uykusu arasında bebeğinizi beslemek istediğinizde ortamın karanlık olmasına mutlaka dikkat edin. Böylece uykusu fazla açılmadan karnını doyurabilecektir.

iki-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

2 Aylık Bebek Beslenmesi

2 aylık bebek beslenmesi annelerin en titiz olduğu konulardan biridir. Doktorunuz ile detaylı bir şekilde bebeğinizin ne sıklıkta acıktığını, anne sütünü kolay alıp alamadığını paylaşın. Eğer emmeyi reddediyorsa bunun neden olabileceğini doktorunuz ile belirlemeye çalışın. Zaman zaman bebekler meme emmeyi reddedebilir bunun sebeplerinden bazılarını sıralayalım:

  • Bebeğinizin burnu tıkalı olabilir.
  • Sütünüz yavaş ve az geliyor olabilir ve bebeğiniz o sırada çok aç olabilir.
  • Yediğiniz yiyecekler sütünüzün tadını etkilemiş olabilir.

Sütünüzün miktarı ile ilgili soru işaretleriniz var ise bunu bebeğinizin ne kadar çok idrar yaptığını gözlemleyerek kabaca yanıtlayabilirsiniz. 2 aylık bebek günde 6 kereden fazla idrar yapıyorsa yeterince besleniyor demektir. Ancak doktorunuza aklınızdaki soruları mutlaka sormalısınız.

Anne sütü dışında bir besin bu ay kullanmanıza gerek yoktur. Ek gıdaları doktorunuzun tavsiyesi durumunda kullanmalısınız. O gün gelene dek anne sütü ile bebeğinizi beslemeye devam etmelisiniz.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz