Kanada’da yaşarken ve yogaya ait poz videoları paylaşırken birçok takipçim, “Yoga denilen şey ellerini iki yana açıp, bağdaş kurup ‘Om’ demek değil miydi?” diye yazıyordu. Şimdi Türkiye’deyim ve artık yoganın bundan fazlası olduğunun öğrenildiğini ve hak ettiği değeri görmeye başladığını gözlemliyorum.
Yine de yoga neden yapılmalı diye sorabilirsiniz. Size kendi hikayemi anlatarak yanıt verebilirim. Benim hikayem meraktan başladı. Evet, çok basit ama nasıl bir şey olduğunu merak ettim ve merakımı takip ettim. Hot Yoga denilen bir sistem var, o zamanlar Kanada’da çok popülerdi. 38 derece ısıtılmış odalarda yoga yapıyorduk. Işığın çok az olduğu, hoş kokan mumlarla donatılmış bir odada. Egzersiz yapan biri olmama rağmen aslında hiç esnek olmadığımı o dönemde fark ettim. Bir yıl boyunca haftada iki defa, bir saatlik yoga sınıflarına katıldım. Normal doğum yapmış bir anne ve yıllarca bel ağrısı çekmiş bir kadın olarak, yoga dersleri sayesinde bel ağrılarımdan eser kalmadı. Dayanıklılığım da artmıştı. Daha esnektim. Ellerim dizime zor gelirken artık kendimi ikiye katlayacak noktaya gelmiştim. Yoga nefes tekniklerini öğrenmiştim, stres seviyemi bu teknikler sayesinde kontrol altına alabiliyordum ve bazı kriz anlarının çok güzel üstesinden gelmeyi başarıyordum. Bütün bunların yanında, yıllarca süre gelen uyku problemi (insomnia) sorunum da ciddi anlamda azalmıştı. Yoganın bana etkileri bunlar oldu, daha ne olsun!

Elbette ki tek bir örnekle yola çıkmak çok da profesyonel sayılmaz. Yine de yoga egzersizlerinin ufak da olsa size yarar sağlayacağını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Bu yazımda, yoganın uyku sorunu için etkili olup olmadığını konu alacağım. Hazırsanız başlayalım…
Uyku Yogası Nedir?
Yoga gerçekten uyku sorununa bir çözüm mu? Bilimsel bir şekilde cevaplamaya çalışacağım.
Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre %56 gibi yüksek bir oran, yoganın uykularını düzenlediğini ifade etmiş ve uyku için yoga yapmaya başladıktan sonra ek takviyeleri bıraktıklarını belirtmiş. Yogada en önemli şeylerin başında nefes tekniği gelir. Uykuya adaptasyonu ve günlük yaşamınızı kontrol altında alabilmeniz açısından sizi rahatlatacak bazı nefes teknikleri vardır. Bu teknikler nefesi kontrol eder, yönlendirir ve daha iyi odaklanmanızı sağlar. En yaygın olanı okyanus nefesidir, bu tekniği Ujjayi Nefesi olarak da duyabilirsiniz.

Deneme Yapalım mı?
- Burnunuzdan derin bir nefes alın.
- Ağzınız kapalı bir şekilde, burnunuzdan nefesi geri vereceksiniz ancak;
- Gırtlak kaslarınızı hafifçe sıkıp ‘ha’ sesi çıkaracaksınız ve bu sırada ağzınız kapalı kalmaya devam edecek.
- Çıkan ses, okyanus dalgasının derin inlemesine benzeyecek.
- Bu yavaş nefes tekniğini istediğiniz yoga pozu sırasında rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Eğer uykuya geçişi kolaylaştıracak bir yoga yapmak istiyorsanız doğru çeşidi seçmeniz çok önemlidir. Vinyasa, hatha ya da power türü yogayı çok önermem çünkü enerji seviyenizi artırır ve uykuya geçişi zorlaştırır. Sizi uykuya hazırlaması konusunda yardımcı olacak üç ayrı yoga hareketine gelecek olursak:
Ayaklar Duvara Karşı Yukarıda
Yere yatın. Kalçanız yere gelecek ve ayaklarınız duvara karşı düz bir biçimde yukarı kalkacak. Yandan bakıldığında bedeninizle L harfine benzeyeceksiniz. Kendinizi nerde olmak isterseniz orada hayal de edebilirsiniz.
Eğer düz bir şekilde durmak zor geliyorsa kalça altına, bel boşluğa yakın olan alana kaldırıcı bir şey koyabilirsiniz (yastık, yoga yastığı).
Yatan Kelebek
Yere sırt üstü yatın. Ayaklarınızı birbirlerine ters bir şekilde, ayaklarınızdan güç alarak yan tarafa itin. Dizleriniz etkileniyorsa yastık koyabilirsiniz.

Corpse Duruşu (Yoga Ceset Pozu)
Yere düz bir şekilde sırt üstü uzanın. Avuç içleriniz yukarıya bakacak. Kollarınız yana doğru açık. Okyanus nefesini burada gözleriniz kapalı bir şekilde deneyebilirsiniz.
Tatlı Rüyalar
Düzenli yoga yapmak, uyku kalitenizi artırmak için harika bir başlangıç olacaktır. Uyku sorunu olan herkes düzenli bir şekilde rahatlatıcı yoga egzersizleri yaptığında, bu sorunlarının da azalacağını gözlemleyecekler. Bu egzersizlerin uykunuzdaki etkilerini başladıktan birkaç hafta sonra görmeye başlayacaksınız; ancak unutulmamalı her şey de olduğu gibi, yogada da devamlılık önemli.