Yazı İçeriği ve Başlıkları

  1. Hindiba Nedir?
  2. Hindiba Faydaları Nelerdir?
  3. Hindibanın Karahindibadan Farkı Nedir?

Hindiba Nedir?

Hindiba, Latince ismi ile Cichorium intybus, Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya’da bulunan bir bitkidir. Vahşi doğada gelişir, ancak aynı zamanda mutfak ve endüstriyel amaçlar için kasıtlı olarak yetiştirilir. Hindiba bitkisi farklı renklerde ve çeşitlerde olabilir; beyaz hindiba, mavi hindiba, karahindiba, yakup otu, kadife çiçeği ve krizantem ile aynı botanik aileden gelir.

Hindiba çiçeği, yüzde 40’ı oligosakkarit (bir tür karbonhidrat lifi) olan inülinden oluşur. Hindiba ayrıca polifenoller gibi başka faydalı bileşikler de içerir.

Hindiba Faydaları Nelerdir?

Hindiba otunun faydaları çok fazla bilinmez; hindiba çeşitleri arasından pek çoğunun bilinmediği gibi. Hindiba pişirilirek yenir veya çay gibi içeceklere dönüştürülerek tüketilir. İnsanlar bunu bir besin takviyesi ve gıda katkı maddesi olarak kullanırlar. Hindiba ekstresi bitkinin elde edilerek toz, sıvı veya kapsül şeklinde tüketilir. İnanılmaz bir prebiyotik lif kaynağıdır ve bu nedenle sindirim, kilo yönetimi ve kalp sağlığı için çok yararlı olabilir. Aynı zamanda iyi bir antioksidan kaynağıdır.

Hindiba Otu Mükemmel Bir Prebiyotik Lif Kaynağı

Meyve, sebze, kepekli tahıllar ve baklagiller gibi doğal olarak yetiştirilen gıdaların çoğu lif içerir. Vücudunuz lifi sindirmemesine rağmen yine de sindirim sisteminin düzgün çalışması için ihtiyaç buna ihtiyaç duyar. İki farklı lif türü vardır ve her ikisi de sağlıklı bir beslenme şekli ve yaşam tarzı için önemli bir rol oynar.

Birincisi, çözünür liftir (hindiba kökü bu birincil tipe sahiptir). Çözünür lif suda çözünür ve sindirimi yavaşlatır, kolesterolü ortadan kaldırır ve kan şekeri seviyelerini sabit tutar.

İkincisi çözünmeyen liftir. Bu lif düzenli bağırsak hareketlerini desteklemeye yardımcı olur ve yemek yedikten sonra daha dolgun hissettirerek kilo kontrolünde büyük bir rol oynar.

İnulin, spesifik bir çözünür lif türüdür. Muz, soğan ve buğday gibi yiyecekler inülin içerir, ancak hindiba alışılmadık derecede yüksek bir konsantrasyona sahiptir. Inulin bağırsaklarımızdaki sağlıklı bakterilerin büyümesini besleyen ve destekleyen, sağlıklı sindirime ve daha güçlü bağışıklık sistemlerine yardımcı olan bir beslenme lifidir.

Faydalı Bir Kahve Alternatifi

Araştırmalara göre yetişkinler günde 300 miligramdan fazla kafein tükettiyorlar. Ne yazık ki, kafein vücuttaki stres semptomlarını şiddetlendirebilir. Yapılan araştırmalar sonucu tekrar tekrar kafein tüketiminin kişilerde daha yüksek stres seviyelerine neden olabilecek kortizol düzeylerinde önemli bir artışa sebep olduğu bulunmuştur. Bu noktada hindiba kahvesi daha sağlıklı bir seçenek olabilir. Hem farklı bir alternetif hem de hindiba kahve faydaları açısından tercih edilebilir.

Bazı insanlar kafeinin etkilerini sever. Ancak kafein tüketimini azaltmak isteyenler için kavrulmuş hindiba kökü harika bir alternatiftir. Hindiba kahvesi, normal kahveye benzer bir tada sahiptir. Ayrıca, kafeinli kahve içeceklerinin olumsuz etkileri olmadan tüketebileceğiniz bir seçenektir.

Hindiba Kökü Ekstraktı Antienflamatuvar Özelliklere Sahiptir

Hindiba kökü ekstraktının içinde polifenoller olarak bilinen bileşenler bulunur. Polifenoller, yüksek antioksidan özelliklere sahip doğal bitki besin kaynaklarında bulunan fitokimyasallardır. Vücuttaki serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olurlar. Serbest radikaller kontrol altında tutulmazsa, iltihaplanmaya ve hatta doku bozulmasına neden olabilirler. Polifenoller vücuttaki iltihabı azaltmada hayati öneme sahiptir. Enflamasyon birçok hastalığa sebep olduğu için bu oldukça önemlidir. Vücudunuzun iltihaplanma seviyelerini düşürdüğünüzde, çeşitli sağlık sorunlarından da kurtulmuş olursunuz.

Kalp Sağlığına İyi Gelir

kalp-sagligi-aspir

Hindiba kökünde bulunan inulin, sadece sindirim sağlığına iyi gelen bir lif değildir. Çalışmalarda, inülinin vücuttaki kötü kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olduğu bulunmuştur. Kötü kolesterol, yüksek tansiyonun önde gelen nedenlerinden biridir çünkü belirli koşullar altında arterlere ve damarlara bağlanarak kan akışını önler. Buna karşılık, kanın vücut boyunca serbestçe akmasını zorlaştırır. Arterler ve damarlar sağlıklı olmadığında, kalp krizi ve felç riski de artar.

Kilo Kaybı

hizli-kilo-verdiren-diyet-cesitleri

Şimdiye kadar hindibaların zengin bir besin lifi kaynağı olduğundan bahsettik. Bu kadar önemli bir lif kaynağı oluşu doğal kilonuzu korumanıza ve kilo kaybına yardımcı olur çünkü sizi tok hissettirirken, sindirimin sorunsuz çalışmasını sağlar. Ayrıca iştahı azaltmaya yardımcı olabilir. İnülin lifi, grelin düzenlemesine yardımcı olduğu için benzersiz bir şekilde faydalıdır. Grelin, açlık ve yiyecek arama duygularını modüle eden bir amino asittir. Yapılan bir araştırmada, vücuttaki grelin üretimini azalması, insanların aşırı yemek yeme olasılığını düşürdüğü tespit edilmiştir. Kısacası hindiba ekstresi, tokluğu artıran grelinin azaltılmasına yardımcı olur.

Hindibanın Karahindibadan Farkı Nedir?

Hindiba yeşillikleri ve karahindiba yeşillikleri, A ve K vitaminleri gibi birkaç besin hariç, besinsel olarak benzerdir. Karahindiba yeşillikleri, hindiba yeşilliklerine göre çok daha fazla A ve K vitamini içerir. Başka bir beslenme farkı inülin içeriği ile ilgilidir. İnulin, hem hindiba köklerinde hem de karahindiba köklerinde bulabileceğiniz çözünür bir liftir. Hindiba kökleri karahindiba köklerinden daha fazla inüline sahiptir.

Kara Hindiba Yerine Hindiba Kullanabilir Misiniz?

Hindiba ve karahindiba yeşillikleri arasındaki benzerlikler onları birbirleri için alternatif hale getirir. Ancak birçok aşçı, hindibaların çiğ karahindibaya göre daha iyi bir seçenek olduğunu düşünür. Hem hindiba hem de karahindiba yeşilliklerinin tadı acı bir lezzete sahiptir ve
aynı uygulamalarda kullanılabilir. Hindiba yeşilliklerini salatalarda karahindiba yaprakları yerine kullanabilirsiniz. Ayrıca her ikisini de soteleyerek veya kızartarak tüketebilirsiniz. Karahindiba yeşillikleri hindibaya göre daha acı olmasına rağmen salatalarda çiğ olarak da yenebilir.