Yazı İçeriği ve Başlıkları

  1. İncir Meyvesi
  2. İncir Ağacı Özellikleri ve Kökeni
  3. İncir Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir?
  4. İncir Çekirdeği Yağının Kullanımı

İncir çekirdeği yağı, soğuk presleme yöntemiyle elde edilir. Ficus carica ağacının tohumlarının ekstre edilmesiyle elde edilen bu bitkisel ve yemeklik yağ; özellikle cildi iyileştirmek ve gençleştirmek için gerekli olan besinler açısından oldukça zengindir.

İncir çekirdeği ve ondan elde edilen yağ, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerinde çok eski yıllardan beri yaygın bir şekilde kozmetik amaçlı kullanılmıştı. Oldukça etkili faydaları sayesinde günümüzde de tüm dünyadaki popülaritesini giderek artırmakta.

İncir Meyvesi

Latince adı ficus carica olan incir ağacı, Batı Asya’ya özgü Moraceae ailesine ait odunsu bir bitkidir. Meyvesi, Yunanistan ve Afganistan’a özgü bir mevsim meyvesidir ve besleyici değerleri son yıllarda ayrıntılı olarak incelenerek harika besin değerleri konusunda daha çokbilgi sahibi olmamızı sağlamıştır.

İncirin derisi ince ve hassastır, etli duvarı beyazımsı, sarı veya kehribar rengidir. Tadı ise olgunlaştığında sulu ve tatlıdır. Tohumlar büyük, orta veya küçük olabilir ve her bir meyve başına 30 ile 1,600 arası tohum bulunur!

Bir meyve olarak incir, serbest radikalleri nötralize eder ve hastalıklarla savaşan güçlü antioksidanları sayesinde insan vücuduna çeşitli faydalar sağlar. Aynı zamanda Fenol içeriği, hücre hasarını önler ve kalp rahatsızlığı riskini azaltır.

İncirler magnezyum, manganez, demir, bakır, fosfor, potasyum, sodyum da dahil olmak üzere çok çeşitli temel minerallere sahiptir ve tüm meyvelerden daha yüksek kalsiyum miktarına sahiptirler. Ek olarak, incirler, başta K ve B9 olmak üzere birçok vitamin içerir.

İncir tohumu yağı, bu temel minerallerin büyük bir miktarına sahiptir. Ayrıca, yenerek tüketildiğinde, kalbi koruyan, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını düzenleyen, kan basıncını düşüren ve maküler dejenerasyon insidanslarını azaltan terapötik özelliklerini serbest bırakır (1).

İncir Ağacı Özellikleri ve Kökeni

İncirin kökeni çok iyi bilinmemektedir. Batı Asya’ya özgü olduğu ve insanlar tarafından Akdeniz bölgesine getirildiğine inanılmaktadır. Öte yandan, incirin aynı zamanda Arap yarımadasının, İtalya’nın, Balkan yarımadasının ve Rusya’nın güney bölgelerinden de geldiğine inanılır. Dünyanın tropikal ve ılıman bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir.  İncir yetiştiriciliği, Türkiye’den İspanya ve Portekiz’e kadar birçok Akdeniz bölgesinde yapılmaktadır. Karşılaşabileceğiniz incir çeşitleri de oldukça fazladır. Bunlar arasında hint inciri, frenk inciri, dağ inciri, siyah incir, beyaz incir vardır ve bub incirlerin hepsini yaş olarak tüketebileceğiniz gibi kuru incir olarak da tüketebilirsiniz.

İncir Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir?

  • Gözleri korur, maküler dejenerasyonu önler
  • Kalp hastalığı riskini azaltır
  • Karaciğer ve böbreğin düzgün çalışmasını sağlar
  • Oksidasyonu ve hücre hasarını önler
  • Cildin kalitesini büyük oranda artırır
  • Vücuttaki toksinleri gidermeye yardımcı olur
  • Mükemmel ve doğal bir anti-enflamatuardır
  • Saçı güçlendirir ve nemlendirir
  • Kan basıncını azaltır ve düzenler
  • Sağlıklı bir hamilelik geçirmenize yardımcı olur

Doğal Bir Nemlendiricidir

aspir-cilt-bakimi

İncir Yağı, ölü hücreleri deriden nazikçe söken aktif bir enzim içerir. Bu yağ ile beraber sert kimyasal peelinglere ihtiyaç duymadan parlak cildin açığa çıktığını görebilirsiniz.

Ayrıca, cildi iyi bir şekilde nemlendirmeye yardımcı olan Omega-3’ün yaklaşık %40’ını, Omega-6’nın %30’unu ve Omega-9’un %17’sini içerir.

Antioksidan ve Antienflamatuarlar

İncir çekirdeği yağı, güçlü antioksidanlar ve anti-enflamatuarlardan olan karotenler, lutein, tanenler ve klorojenik asit gibi polifenolik flavonoidler içerir.

İncir, diğer meyvelerden 4 ile 50 kat daha fazla biyoflavonoid antioksidan içerir.

Mineraller cilt dokusunun yapı taşlarıdır. Tüm meyveler arasında kuru incir, en yüksek mineral içeriğine sahiptir. Rafine Edilmemiş, soğuk preslemeyle elde edilen incir çekirdeği yağı, cildin hidrasyonuna, detoksifikasyona ve iltihaplanmasına karşı bağışıklık sağlayan Manganez ve Selenyum gibi birçok mineral içerir.

Doğal Bir Folik Asit Kaynağıdır

İncir çekirdeği yağı tüketimi, folik asit alımı için mükemmel bir alternatiftir. Hamile kadınlar veya hamile kalmayı planlayanların yemeklerindeki zeytinyağını incir tohumu yağı ile değiştirmek harika bir fikirdir.

Gözenekleri Sıkılaştırır ve Temizler

İncir tohumu yağı, cildin gözeneklerini temizleme ve sıkma özelliğine sahiptir, bu da siyah nokta problemleri olan ciltler için mükemmel bir çözümdür.

Antioksidan özellikleri sayesinde incir tohumu yağı, hücrelerimizdeki yaşlanmayı geciktirir. Bu, bizi genç ve sağlıklı tutmanın yanı sıra, kanser hücrelerinin ve diğer dejeneratif hücresel hastalıkların oluşumunu önlememizi sağlar.

İncir Çekirdeği Yağının Kullanımı

Ev yapımı Serum – Yüz Yağı

İncir çekirdeği yağı tek başına kuru, düzensiz ve hasarlı ciltler için bir yüz yağı olarak kullanılabilir. Yağlı veya akne oluşumuna müsait bir cildiniz varsa incir yağını üzüm çekirdeği, kuşburnu (sadece gece), argan, jojoba veya fındık yağı gibi bir ya da iki bitkisel yağ ile bir karıştırarak kullanabilirsiniz.

Ayrıca, serumunuzun daha da yararlı ve eksiksiz olmasını istiyorsanız, aşağıdaki yağlardan da ekleyebilirsiniz:

  • Buhur
  • Ylang ylang
  • Sardunya
  • Yasemin
  • Çay ağacı (akne eğilimli bir cildiniz varsa)
  • Gül veya karanfil
  • Paçuli (sadece gece rutininiz için)

Lekeleri çıkarmanız veya cildinizin rengini eşitlemek istiyorsanız, limon, portakal veya greyfurt gibi narenciye esanslı yağlardan da ekleyebilirsiniz.

Yağı Seyreltme Oranları (Yetişkinler için)

Ev yapımı serumunuzu hazırlarken bu nokta çok önemlidir. Uçucu yağlar, taşıyıcı yağlardan farklıdır ve istenmeyen etkileri önlemek için önlem alınmalıdır. Bu nedenle, cilt tipinize göre karışımınıza belirtilen miktarda yağ eklemeniz gerekir.

Hassas cilt: %0.5-%1 seyreltme = 30 mililitre için 4-9 damla
Normal, sağlıklı cilt:% 1- %2.5 seyreltme= 30 mililitre için 9-23 damla

Ek olarak, alerjik reaksiyonları ortadan kaldırmak için yağı kullanmadan önce bir yama testi yapmanızı öneririz.

Son olarak bu yağ UV ışınlarına maruz kaldığında yüzünüzü lekeleyebilecek, ışığa duyarlı bir yağdır. Dolayısıyla, güneşe çıkmadan önce kullanmamaya özen göstermenizi tavsiye ederiz.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz