Pitozis olarak da adlandırılan göz kapağı düşüklüğü travma, yaş veya çeşitli tıbbi bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Bu duruma bir gözü etkilediğinde tek taraflı pitozis, her iki gözü de etkilediğinde iki taraflı pitozis denir.

Göz kapağı düşüklüğü geçici veya kalıcı olabilir. Pitozis doğuştan olabilir ve doğumdan itibaren belirgin olabilir veya sonradan edinilmiş pitozis olarak bilinen yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişebilir.

Durumun ciddiyetine bağlı olarak, sarkık üst göz kapakları görmeyi yetinizi engelleyebilir veya büyük ölçüde azaltabilir.

Çoğu durumda bu rahatsızlık, durum doğal yollarla veya tıbbi müdahale yoluyla çözülür.

Göz Kapağı Düşüklüğü Kimlerde Görülür?

Herkesin göz kapakları düşük olabilir, erkekler ve kadınlar arasında veya etnik kökenler arasında önemli farklılıklar yoktur.

Ancak, doğal yaşlanma süreci nedeniyle bu rahatsızlık en çok yaşlı yetişkinlerde görülür. Göz kapağının kaldırılmasından sorumlu levator kası yaşlandıkça gerilebilir ve bu durum göz kapağının düşmesine neden olabilir.

Göz Kapağı Düşüklüğünün Sebepleri Nelerdir?

Göz kapaklarınız düşükse, özellikle sorun her iki göz kapağını da etkiliyorsa, altta yatan tıbbi bir durum olabilir.

Göz kapaklarınızdan sadece biri düşükse, sinir yaralanması veya geçici arpacık olabilir. Katarakt ameliyatı gibi ameliyatlar kas veya tendonun gerilmesine sebep olarak ptozis gelişimine sebep olabilir.

Miyastenia gravis gibi gözlerin sinirlerini veya kaslarını etkileyen nörolojik bozukluklar da pitozise neden olabilir.

Göz kapağındaki düşüklüğün ana semptomu üst göz kapaklarından birinin veya her ikisinin de sarkmasıdır. Bazı durumlarda bu görüşünüzü etkileyebilir. Ancak birçok kişi, göz kapağı sarkmasının neredeyse hiç fark edilmediğini söyler.

Pitozis rahatsızlığı ileri düzeyde olan kişiler, günlük hayatında konuşurken daha iyi görebilmek için her zaman başlarını geriye eğmek zorunda kalabilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kapağı düşüklüğünün tedavisi, pitozisin spesifik nedenine ve ciddiyetine göre değişir.

Durum, yaşınızdan kaynaklanıyor veya doğuştan sahip olduğunuz bir rahatsızlıksa, genellikle sağlığınız için zararlı olabilecek her türlü tedaviden kaçınılmalıdır. Göz kapağınız görmenizi engelliyorsa tıbbi tedaviye ihtiyacınız olacaktır. Böyle bir durumda sarkmayı azaltmak istiyorsanız, plastik cerrahiyi tercih edebilirsiniz.

Pitoz koltuk değneği adı verilen, göz kapağını kaldırabilen gözlükler de tedavi süreci için başka bir seçenektir. Bu tedavi genellikle göz kapağı düşüklüğünün geçici olduğu durumlarda kullanılır. Ameliyat için uygun bir aday değilseniz göz kapaklığı düşüklüğünün tedavisi için gözlük de önerilebilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Önlenebilir Mi?

Göz kapağının düşmesini önlemenin bir yolu malesef yoktur. Sadece semptomları erkenden fark etmek ve düzenli bir şekilde göz muayenesi olmak hastalıkla savaşmanıza yardımcı olabilir.

Çocuğunuzda bu rahatsızlığın belirtilerini görürseniz, hızlı bir tedavi süreci için doktora götürebilirsiniz.

Göz kapağı düşüklüğü yaşınızla bağlantılı olarak genellikle sağlığınız için bir sorun teşkil etmez. Ancak, göz kapaklarınız görüşünüzü engelleyecek kadar sarkmışsa, durum tedavi edilene kadar araba kullanmak gibi aktivitelerden kaçınmalısınız.

1 Yorum

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz