Yazan Rose Mcnulty

Spor yapan kadınlar, kaldırdıkları her ağırlığın kendilerine bir artı olarak döndüğünü gayet iyi bilir ancak söz konusu el bakımı olunca aynı şeyi söyleyemiyoruz. Su toplayan, nasırlaşan ve kuruyan eller, ağırlık kaldırmanın çoğu zaman kaçınılmaz yan etkilerindedir ancak spor salonunda ne kadar ağır kaldırırsanız kaldırın el bakımı için doğal yöntemler de yok değil.

Elde Nasır

İnsanı estetik açıdan memnun etmese de, avuç içi nasır özellikle ağır antrenman yapan kişilerde önemli bir koruma görevi görür.  Amerikalı dermatolog Lauren Ploch, nasır nedir sorusuna şöyle cevap veriyor; “Nasır, cildin kendini korumak için verdiği bir tepkidir. Cilt, tekrarlayan travma, sürtünme ve/veya baskıya bir tepki olarak kalınlaşıp nasırlaşır.”

Ellerinizde nasır oluşmaması için kaldırdığınızın ağırlığı ellerinize daha eşit bir oranda yaymanızı öneriyor Ploch. Vazelinli veya dimetikonlu koruyucu merhemler sürtünmeden meydana gelen nasırlara karşı ellerinizi koruyabilir. (Ellerinizin kayganlaşmaması için merhemi yalnızca baskı altında kalan noktalara sürün.) Ellerinizi nasırdan tamamen korumak içinse, kaldırılan ağırlığı daha eşit şekilde dağıtan ve baskı yoluyla meydana gelen nasır ve su toplamalarının önlenmesine yardımcı olan ağırlık eldiveni veya tutacağı kullanabilirsiniz.

Zaten nasır oluşmuşsa bile, ellerinizi eski güzelliğine kavuşturmak için geç sayılmaz. Ploch, “nasır tedavisi için tahriş etmeyen (kokusuz, renksiz ve yatıştırıcı katkı maddesiz) merhemle nasırlı bölgeyi ovabilir veya nasırdaki keratin proteininin yıkılmasına yardımcı olan üre ya da amonyum laktat gibi maddeler içeren bir krem uygulayabilirsiniz” diyor.

Elde Su Toplaması

Ellerde su toplaması meydana geldiğinde, çoğu sporcu kadın “üstüne bant yapıştırıp aldırış etmeden spora devam et” tarzında bir yol izliyorlar. Ancak bu yol, durumun ciddiyetine bağlı olarak su toplayan bölgenin daha çabuk nasırlaşmasına sebep olabiliyor.

Amerikalı dermatolog Valerie Goldburt, “Su toplayan bölgenin üstünün açılmaması gerekiyor. Ellerinizi bantla veya sargı beziyle sarsanız dahi, üstteki koruyucu cilt yırtılabilir ki bu da yaralanan bölgenin daha uzun sürede iyileşmesine ve hatta enfeksiyon kapmasına yol açabilir” diyor. Deri yırtıldığında bu bölgeyi her gün hassas bir temizleyiciyle temizlemenizi, tahriş etmeyen bir elde su toplaması için krem sürüp bant yapıştırmanızı öneriyor. Ayrıca bir süre bu bölgeyi kullanmak zorunda olmayacağınız antrenman çeşitlerini denemeniz de tavsiye ediliyor.

Kuru Cilt

Soğuk havada koşmak veya kardiyoyu açık havada yapmak kuru çatlak ve kuru ellere yol açabilir. Ancak bunun sebebi sadece hava koşulları değildir. Goldburt, “Elleriniz egzama veya dermatit (metal ve plastiğe karşı alerji) yüzünden de kuruyabilir” diyor.

Eczanelerde reçetesiz satılan kortizon kremi veya gerekirse reçeteyle satılan hidrokortizon kremleri alerji ve egzamanın tedavisinde yardımcıdır. Yine de ellerinizin kuruluğu hâlâ geçmiyorsa ellerinize bol miktarda vazelinli jel sürüp uyurken pamuklu eldiven takın. Ellerinizin herhangi bir sebepten kurumasını önlemek için de hafif bir temizleyiciyle ellerinizi her gün yıkadıktan hemen sonra vazelinli, kokusuz bir krem veya dimetikonlu bir losyon sürün.

Güneşten Korunma

Özellikle sporunu açık havada yapanlardansanız, antrenman yüzünden yıpranan tek yer ayalar olmuyor. Ellerinizin tersi de güneş yanığına ve kuruluğa o derece maruz kaldığından yıl boyunca ellerinizi güneşe karşı korumanız gerekiyor. Kollarınıza ve ellerinize düzenli olarak güneş kremi sürerek uzun süreli yan etkilerden korunun diyen Ploch, “Ellerinizin üstünü de güneşten koruyun. Güneş zamanla cildin incelmesine ve dolayısıyla daha kolay yaralanıp yıpranmasına yol açabilir” diye ekliyor.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz