Demir Dikeni Nedir, Ne İşe Yarar?

Günümüzün popüler diyet takviyelerinin çoğu, eski zamanlardan beri tedavi amaçlı kullanılan bitkilerden gelmektedir. Bu bitkilerden biri de kan şekerini ve kolesterolü düşürme, cinsel işlev ve libidoyu artırma gibi çeşitli sağlık yararlarına sahip olduğu iddia edilen tribulus terrestris’tir. Halk arasında demir dikeni olarak da bilinen tribulus terrestris, küçük yapraklı bir bitkidir. Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu’nun bazı bölgeleri de dahil olmak üzere birçok yerde yetişir. Bitkinin hem kökü hem de meyvesi, geleneksel Çin tıbbında ve Hint Ayurveda tıbbında tedavi amaçlı kullanılmıştır (1).

Geleneksel olarak insanların bu bitkiyi libidoyu artırmak, idrar yolunu sağlıklı tutmak ve şişkinliği azaltmak dahil olmak üzere çeşitli potansiyel etkiler için kullandıkları bilinmektedir (2).

Modern bilim ise birkaç yıldır Tribulus Terrestris’in geleneksel sağlık kullanımlarını doğrulayabilen çalışmalarıyla bu bitkiyi tekrar gündeme getirmektedir. Haydi gelin ve bu bitkinin potensiyel etkilerine bir göz atalım.

Demir Dikeni (Tribulus Terrestris)

Libidoyu Artırabilir

Demir dikeninin bir dizi çalışmada faydalı afrodizyak etkilere sahip olabileceği belirtilir. Örneğin; cinsel istek kaybı olan 67 kadın üzerinde yapılan bir araştırmada 4 hafta boyunca günde 7,5 mg tribulus terrestris özü katılımcıların durumunda iyileşme yaşandığı gözlemlenmiş (3).

Cinsel dürtüleri azalmış erkekler üzerinde yapılan diğer araştırmalarda ise iki ay boyunca günde 750-1.500 mg Tribulus terrestris tüketen katılımcıların cinsel isteklerinin %79’a kadar artabildiği aktarılmaktadır (4,5).

Tribulus terrestris’in, cinsel istek kaybı olan kadınlarda ve erkekte arzuyu artırabildiğine dair sonuçlar elde edilmiş olsa da bu takviyenin cinsel etkilerinin kapsamını netleştirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var gibi görünüyor.

Kalp Sağlığını ve Kan Şekerini Etkileyebilir

İnsanlar genellikle cinsel işlev ve libido üzerindeki potansiyel etkileri nedeniyle Tribulus terrestris takviyesi kullansa da diğer etkiler üzerine de yapılmış çalışmalar da mevcut.

Tip 2 diyabetli 98 kadın üzerinde yapılan bir araştırmada; katılımcılara günde 1.000 mg tribulus terrestris verilmiş ve etkileri incelenmiş. Üç ay sonra, ek alan kadınların, plasebo alanlara kıyasla daha düşük kan şekeri ve kolesterol seviyesine sahip oldukları bulunmuş (6).

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar da demir dikeninin kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini, kan damarı hasarına karşı korunma konusunda etkili olabileceğini ve kan kolesterolündeki artışları önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiş (7). Araştırma sonuçları umut verici görünse de üzerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Böbrek Taşı için Potansiyel Etkiler Sunabilir

Böbrek taşları, şiddetli karın ağrısına neden olan yaygın bir durumdur. Geleneksel Çin ve Ayurveda tıbbında ise tribulus terrestris böbrek taşı sorununun tedavisi için kullanılır (8).

Bu bitkinin idrara çıkmayı artırarak böbrek taşı riskini azaltabildiği belirtilse böbrek taşları için potansiyel sağlık yararları üzerine yapılan mevcut araştırmalar, hayvan çalışmaları ile sınırlıdır (9).

Takviye Önerisi: Nature’s Supreme Tribulus Terrestris 90 Kapsül

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz