basur

Basur Nedir?

Basur anüste ya da alt rektumda bulunan şişmiş damarlardır. Yapılan araştırmalar yetişkin insanların yaklaşık yüzde 50’sinin ortalama elli yaşına kadar basur belirtileri yaşadığını ortaya koymaktadır.

Basur çeşitleri iç veya dış olarak ikiye ayrılır. İç basur anüs veya rektum içinde gelişir. Dış basur ise anüs dışında gelişir. Basurlar ayrıca mayasıl ya da hemoroid olarak da bilinir. Dış basur iç basura kıyasla daha yaygındır ve zahmetlidir. Basur hastalığı ağrıya, şiddetli kaşıntıya ve oturma güçlüğüne neden olur. Neyse ki tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır.

Basur Belirtileri Nelerdir?

basur-sancisi

  • Anüs çevresinde aşırı kaşıntı
  • Anüs etrafında tahriş ve ağrı
  • Anüsünüzün yakınında kaşıntılı veya ağrılı yumru veya şişme (basur memesi)
  • Dışkı kaçırma
  • Ağrılı dışkı çıkarma
  • Dışkı çıkarmadan sonra oluşan kan dokusu

Basur nasıl geçer, Dış basur memesi kendiğiliğinden geçer mi ya da basur memesi şişliği nasıl geçer gibi sorular bu rahatsızlığa sahip olan kişiler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Basurlar sancılı olmasına rağmen, yaşamı tehdit etmemekte ve çoğu zaman tedavi edilmeksizin kendi başlarına geçmektedirler. Basur problemini sıkça yaşıyorsanız, nadiren de olsa kan kaybı nedeniyle zayıflık ve cilt solukluğu gibi anemi belirtileri geliştirebilirsiniz ve bu durumda basur tedavisi için bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

Basur Neden Olur?

dikenli-klozet

Uzmanlar, basurun neden geliştiği sorusuna hala net olarak cevap verememektedirler. Fakat olası sebepler şunlardır:

  • Dışkı çıkarma sırasında zorlanmak (ıkınmak)
  • Kronik kabızlık komplikasyonları
  • Özellikle tuvalette uzun süre oturmak
  • Ailede basur öyküsünün bulunması

Basur Riski Nedir?

basur-kanamasi

Basur, ebeveynlerden çocuklara genetik olarak geçebilir. Bu nedenle ebeveynlerinizde basur problemi varsa, bu rahatsızlığı yaşama ihtimaliniz daha yüksektir. Sürekli ağır kaldırmak, obez olmak veya vücudunuzda başka sabit zorlanmalar yaşamanız basur olma riskini artırabilir.

Oturma molası vermeden çok fazla ayakta durmak da hemoroidlerin gelişmesine neden olabilir. Sık anal cinsel ilişki ve ishal de basur ve özellikle basur kanaması riskini arttırır.

Ayrıca hamilelikte basur olma olasılığınız daha yüksektir. Çünkü rahim büyüdüğünde, kolondaki damarın üzerine bastırarak şişkinliğe neden olur. Bu da basur başlangıcı olarak nitelendirilebilir. Dolayısıyla kadınlarda basur görülme riski gebelik döneminde daha yüksektir. Gebelikte basur problemi özellikle basur memesi oluşumu ve basur ağrısı şeklinde kendisini gösterir.

Basur Nasıl Teşhis Edilir?

muayene-gerecleri

Anüsünüzün görsel muayenesi hemoroidleri teşhis etmek için yeterli olabilir. Teşhisi doğrulamak amacıyla, doktorunuz anüsteki anormallikleri kontrol etmek için farklı bir muayene de yapabilir. Bu kontrol, dijital rektal muayene olarak bilinir. Bu muayene sırasında doktorunuz rektumunuza eldivenli ve yağ sürülmüş bir parmak ile müdahele eder. Anormal bir şey hissederse, sigmoidoskopi adı verilen ek bir test daha isteyebilir.

Sigmoidoskopi, iç basuru teşhis etmek ve dolayısıyla iç basur tedavisi başlatabilmek için küçük bir kamera kullanarak gerçekleştirilen bir testtir. Sigmoidoskop adı verilen bu küçük fiber optik kamera küçük bir tüpe içerisinde rektumunuza yerleştirilir. Bu testin sonucunda doktorunuz, rektumun iç kısmının net bir görünümünü elde eder, böylece iç basur belirtileri yakından kontrol edilebilir.

Basur İçin Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

dogal-krem

Basur İlaçları ve Ağrı Kesiciler

Basur ağrısı nasıl geçer ve basur kanamasına ne iyi gelir sorularının cevabı genelde benzerdir Ağrıyı ve kanamayı en aza indirmek için, her gün en az 10 dakika boyunca ılık su dolu küvette bekleyin. Ayrıca dış hemoroid ağrılarını hafifletmek için ılık su üzerine de oturabilirsiniz. Ağrı dayanılmaz bir hal alırsa, yanmayı ve kaşıntıyı hafifletmek için reçetesiz satılan bir merhem veya basur kremi ​​kullanın. Ayrıca doktornuzun kullanmanızı önermdiği bir basur ilacı varsa kullanmaya devam etmeniz gerekmektedir.

Lif Takviyeleri

Kabızsanız, dışkınızı yumuşatmaya yardımcı olmak için bir lif takviyesi kullanabilirsiniz. Lifler bağırsaklarınızı rahatlatarak daha rahat ve sancısız bir şekilde tuvalete gidebilmenizi sağlayabilir. Basur nedenleri çok çeşitli olsa da lif takviyeleri bu semptomların azaltılmasına genel olarak yardımcı olur.

Evde Yapılan İlaçlarla Hemoroid Tedavisi

Basur ağrısı evde nasıl geçer sorusuna verilebilecek bir çok yanıt vardır. Hidrokortizon veya hemoroid krem ​​gibi reçetesiz satılan ve konuyla ilgili olan tedavi yöntemleri, basur problemini azaltır. Hem hidrokortizon hem de hemoroid kremi ​​kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Günde 10 ila 15 dakika oturma banyosu yapmak da basurun iyileşme sürecinde yardımcı olabilir.

Anüsünüzü her gün bir duş veya banyo sırasında sıcak su ile temizleyerek maksimum hijyen sağlayın. Mümkünse sabun kullanmayın, çünkü sabun hemoroidleri daha da kötüleştirebilir. Ayrıca tuvalet sonrası temizliğinde kuru veya pürüzlü tuvalet kağıdı kullanmaktan kaçının.

dikenli-tuvalet-kagidi

Ayrıca soğuk kompres uygulamak hemoroid şişmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Asetaminofen, ibuprofen veya aspirin gibi ağrı kesiciler de ağrı veya rahatsızlığı hafifletebilir.

Tüm bunlara ek olarak basur bitkisel tedavi aracılığıyla da iyileşme gösterebilmektedir. Özellikle sarı kantaron yağı ve çobançantası bitkisinden yapılan kürlerin evde basur tedavisi için etkili olduğu söylenmektedir.

Basur İçin Tıbbi Prosedürler

Evde gerçekleştirdiğiniz tedaviler basurunuza iyi gelmezse, doktorunuz lastikle boğma yöntemini tavsiye edebilir. Bu prosedür, doktorun hemoroidinizin etrafına bir lastik bant yerleştirir ve bu hemoroid için dolaşım kaybına neden olur, sonuç olarak basurunuzu daraltır. Bu yöntem sadece bir tıp uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Eğer lastikle boğma yöntemi diğer bir adıyla bant ligasyonu sizin durumunuzda fayda sağlamadıysa, doktorunuz enjeksiyon tedavisi veya skleroterapi yapabilir. Bu yöntemde, doktor direkt olarak bir kan damarına kimyasal enjekte eder. Bu da hemoroidin küçülmesine neden olur.

lazer-ameliyat

Tüm bu yöntemlerden bir sonuç alamadığınız takdirde ise basur ameliyatı (hemoroid ameliyatı) bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Gelişen teknolojiyle birlikte lazerle basur ameliyatı çok kısa ve ağrısız bir şekilde tamamlanabilmektedir. Bu noktada son olarak üstünde durmamız gereken bir konu da basur için hangi doktora gidilir sorusudur. Basur problemi yaşayan bazı kişiler hangi bölüme gideceğini bilmediğinden dolayı ısrarla evde tedaviyi sürdürmeye devam ederler. Bir iyileşme görülmediğinde çok geçmeden bir genel cerrahi uzmanından randevu alınması gerekmektedir.

Basuru Önlemenin Yolları

Kötüleşmekte olan hemoroidleri önlemek veya basur oluşumundan korunmak için, dışkı yaparken ıkınmaktan kaçının. Ayrıca, daha fazla su içmeye çalışın. Yeterli su içmek dışkınızın sertleşmesini engelleyebilir.

Basur gelişmesini önlemek için dışkınız geldiği anda tuvaleti kullanın, uzun süre dışkınızı tutmayın. Kabızlığı önlemek için düzenli olarak egzersiz yapın ve özellikle beton veya fayans gibi sert zeminler üzerinde uzun süre beklemeyin.

Besinsel lifler açısında yüksek olan gıdalar tüketmek, sonrası için basur riskini en aza indirecektir.

lif-kaynaklari

İyi besinsel lif kaynakları şunlardır:

  • Tam buğday
  • Esmer pirinç
  • Yulaf ezmesi
  • Armut
  • Havuç
  • Karabuğday
  • Kepek

Lifler, dışkıyı yumuşatıp bağırsaklarda hacim oluşturur ve atımı kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Hemoroid İle İlişkili Komplikasyonlar Nelerdir?

acı-ceken-kadin

  • Şişmiş damarlardaki kan pıhtıları
  • Kanama
  • Kan kaybından kaynaklanan demir eksikliği anemisi

Genel Görünüm

Doğru tedavi ile büyük olasılıkla basur sorunu ortadan kalkacaktır. Doktorunuzun talimatlarını izlemek, egzersiz yapmak ve uzun süre oturmadan kaçınmak gibi durumları yeterince önemseyerek hemoroid semptomlarını azaltabilir ve bu sorundan kurtuabilirsiniz. Sahip olduğunuz problemin basur olup olmadığından emin değilseniz internetten basur görüntüleri araştırabilir, basur nasıl olur ve basur nasıl anlaşılır kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Basur için ilaç, basur için krem veya basur merhemi almadan önce kesinlikle bir uzmandan yardım istemeyi de unutmayın.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz