Kolajen kemik, kas, kan damarları, organlar, tendonlar gibi birçok dokunun yapısında yer alan bir proteindir. Kolajen üretimi 20’li yaşların sonlarına doğru azalmaya başlar. Kötü beslenme ya da diğer çevresel faktörler de durumu olumsuz şekilde etkileyebilir.  Vücudumuzun kolajen üretiminin azalması, kırışıklıklara, eklem ağrısına ve bağırsak sorunlarına neden olabilir.

Günümüzde git gide popülerleşen kolajen takviyeleri cilt bakım ürünlerinden paketli gıdalara kadar pek çok yerde karşımıza çıkar. Kolajen takviyeleri genelde karşımıza sığır kaynaklı olarak çıktığı için gündemde olan balık kolajeni takviyeleri de ayrıca merak uyandırır.

Balık Kolajeni Nedir?

Marine kolajen olarak da adlandırılan balık kolajeni, deniz canlılarının kolajen içeren dokularından elde edilir. Balık kolajeni takviyeleri, çoğunlukla çeşitli balıkların pullarından ya da derisinden üretilir.

Yaşlanma karşıtı faydalarının yanı sıra balık kolajeni, daha sürdürülebilir bir alternatif olarak görülür. Sığır kaynaklı besinleri tüketmeyenlerin ve pesketaryen beslenenlerin yönelebileceği bir seçenek olabilir.

Balık Kolajeninin Etkileri Nelerdir?

Diğer kolajen kaynakları gibi, marine kolajeni de kırışıklık ve eklem sorunları gibi yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcı olabilir. Balık kolajeni takviyeleri genelde tip I formda karşımıza çıkar. Tip 1 formdaki kolajenin vücudumuzdaki kolajenin yüzde 90’ını oluşturduğu bilinmektedir. Ayrıca kemiklere, dişlere, tendonlara ve bağ dokusuna yapı sağlar.

  • Tip I kolajen vücudumuzda aşağıdaki konularda rol oynayabiliyor:
  • Yaraların daha çabuk iyileşmesi ve elastin üretiminin teşviki
  • Cildin elastikiyetini, sıkılığını ve yapısal gücünün koruması
  • Saç ve tırnakların büyümesi
  • Kemik, deri, tendonlar, kornea, kan damarı duvarları ve diğer bağ dokularında matris olarak bilinen yapısal iskeleyi oluşturma

2020 yılında Nutrients’te yayımlanan bir araştırmaya göre kolajen peptitleri, cilt hücrelerinde zararlı serbest radikalleri ve iltihaplanmayı bastırmak için antioksidanlar gibi rol alabiliyor. Journal of Cosmetic Dermatology’de yer alan küçük çalışmada ise 12 hafta boyunca 10 gram marine kolajen takviyesi alan 50 kadının kırışıklıklarında, plasebo alan gruba kıyasla yüzde 35’lik bir azalma görülüyor.

Balık Kolajeni Takviyesinin Diğer Kolajen Takviyelerinden Farkı Nedir?

Diğer kolajen takviyeleri genelde sığır kaynaklı ham madde kullanırken, balık kolajeni adından da anlaşılacağı üzere balıklardan elde edilir. Aslında temel fark ham madde kaynağıdır. Hidrolize edilmiş peptit formdaki kolajen türlerinin her ikisi de benzer etkiler gösterebilir. Ancak günümüzde birçok insan kırmızı et gibi hayvansal ürünlerden uzaklaşmaya çalışıyor ve balığı daha sağlıklı buluyor, bu nedenle tüketiciler balık kaynaklı kolajenlere yönelebiliyor. Fakat durum ne olursa olsun, herhangi bir takviye kullanmadan önce doktora danışmanız öneriliyor.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz