B12 Vitamini Nedir? B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur?
Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini, suda çözünen önemli bir vitamindir. B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin ve DNA’nın üretilmesinde ve sinir sisteminin doğru işleyişinde önemli bir rol oynar. B12 vitamini doğal olarak et, balık, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleri dahil olmak üzere hayvansal gıdalarda bulunur.(1) Bununla birlikte, bazı ekmek ve bitki bazlı sütler gibi B12 ile takviye edilmiş ürünlerde de bulunabilir. Ne yazık ki, özellikle yaşlılarda B12 vitamin eksikliği yaygındır. Diyetinizden yeterince B12 vitamini alamıyorsanız veya vücudunuzun B12 vitaminini emilim problemi varsa, B12 vitamini eksikliğine sahip olma riskiniz bulunmaktadır. B12 eksikliği riski taşıyan kişiler şunlardır:
- Yaşlı kişiler
- Bağırsağın B12 vitaminin absorbe eden kısmının çıkarıldığı bir ameliyat geçirenler
- Diyabet için metformin ilacı kullananlar
- Sık vegan diyet uygulayan kişiler
- Mide ekşimesi için uzun süreli asit giderici ilaçlar alan kişiler
B12 vitamini eksikliği doğal beslenmenin yanında takviyeler ile desteklenebilir bir durumdur. Nature’s Supreme Vitamin B12 1000 Mcg ürünü, düzenli kullanımında beslenmenizi desteklemeye yardımcı olabilir.
B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri
B12 eksikliği belirtileri ortaya çıkması yıllar alabilir ve bunu teşhis etmek karmaşık olabilir. B12 eksikliği bazen folat eksikliği ile karıştırılabilir. Düşük B12 seviyeleri, folat seviyenizin düşmesine neden olur. Ancak, B12 vitamini eksikliğiniz varsa, düşük folat seviyelerini düzelterek eksikliği giderebilir ve altta yatan problemi düzeltebilirsiniz.(1) En yaygın B12 vitamin eksikliği belirtileri şunlardır:
1. Soluk Ve Sarı Cilt
B12 eksikliği olan insanlar genellikle solgun görünür ya da göz beyazında ve ciltte sarılık oluşur. Bu, B12 eksikliğinizin vücudunuzun kırmızı kan hücresi üretimiyle ilgili sorunlara neden olduğu durumlarda gerçekleşir. B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerini yapmak için gereken DNA’nın üretiminde önemli bir rol oynar. Bu olmadan, hücreleri oluşturmak için eksiklik yaşanır ve hücreler bölünemez. Bu durum da, kemik iliğinizde üretilen kırmızı kan hücrelerinin büyük ve kırılgan olduğu megaloblastik anemi adı verilen bir tür anemiye neden olur.(1) Söz konusu kırmızı kan hücreleri kemik iliğinize ve dolaşımınıza giremeyecek kadar büyüktür. Bu nedenle, vücudunuzun etrafında dolaşan çok sayıda kırmızı kan hücreniz yoktur ve cildiniz soluk renkte görünebilir.
2. Zayıflık ve Yorgunluk
Zayıflık ve yorgunluk, B12 vitamini eksikliğinin sık görülen semptomlarıdır. Vücudunuzdaki oksijeni taşıyan kırmızı kan hücrelerini yapmak için vücudunuzun yeterli B12 vitaminine sahip olmaması nedeniyle ortaya çıkarlar. Sonuç olarak, oksijeni vücudunuzun hücrelerine verimli bir şekilde taşıyamazsınız, bu da sizin yorgun ve zayıf hissetmenize neden olur. B12 ilaçları ve B12 vitamin hapı ile bu semptom düzelebilmektedir.
3. Hareket Kabiliyetinde Azalma
B12 vitamini eksikliği tedavi edilmezse, sinir sisteminizdeki hasar, yürümenizde ve hareket kabiliyetinizde genel olarak bazı değişikliklere yol açabilir. Bu durum dengenizi ve koordinasyonunuzu etkileyebilir, sizi düşmeye daha yatkın hale getirebilir.(1) Bu semptom, genellikle 60 yaşın üzerindeki kişiler B12 eksikliğine daha eğilimli olduğu için, yaşlılarda tanı konmamış B12 eksikliğinde görülür. Bununla birlikte, bu eksiklikliği önlemek veya tedavi etmek hareket kabiliyetini iyileştirebilir. Tedavide doktorlar tarafından sıklıkla B12 vitamini iğnesi ya da B12 vitamin ilacı önerilmektedir.
4. Nefes Darlığı ve Baş Dönmesi
B12 eksikliği nedeniyle kansızlık problemi yaşarsanız, özellikle herhangi bir şekilde güç sarfettiğinizde, nefes darlığı ve baş dönmesi hissedebilirsiniz. Bunun nedeni vücudunuzun hücrelere yeterli oksijen almak için ihtiyaç duyduğu kırmızı kan hücrelerinden yoksun olmasıdır. Ancak, bu belirtilerin birçok nedeni olabilir, bu yüzden alışılmadık derecede nefes darlığınız olduğunuzu fark ederseniz, nedeni araştırmak için doktorunuzla konuşmalısınız.
5. Görmede Bozukluk
B12 vitamini eksikliğinin bir başka belirtisi de bulanık görme veya görme kapasitesinde bozulmadır. Bu, tedavi edilmemiş B12 vitamini eksikliği, gözünüze giden optik sinirde sinir sistemi hasarı ile sonuçlandığında ortaya çıkabilir. Hasar, gözünüzden beyninize giden ve vizyonunuzu bozan sinir sinyalini bozabilir. Bu durum optik nöropati olarak bilinir. Her ne kadar endişe verici olsa da, B12 takviyesi kullanarak çoğu zaman durum tersine çevrilebilir.
6. Ruh Hali Değişiklikleri
B12 eksikliği olan kişiler genellikle ruh halindeki değişikliklerden şikayetçidirler. Aslında düşük B12 vitamini seviyesi, depresyon ve demans gibi duygudurum ve beyin rahatsızlıklarına bağlanmıştır. Depresyonun homosistein hipotezi, bu bağ için olası bir açıklama olarak önerilmiştir. Bu teori, düşük seviyelerde B12’nin neden olduğu yüksek homosistein düzeylerinin, beyin dokusuna zarar verebileceğini öngörmektedir.(1)
B12 Vitamini Eksikliği Tedavisi
B12 vitamini eksikliği oldukça yaygındır ve kendini çeşitli şekillerde sunarak tanı koymayı zorlaştırır. Risk altındaysanız ve yukarıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz, doktorunuzla konuşmalısınız. Çoğu insan için, B12 vitamini eksikliği, diyetinizde yeterli miktarda B12 almanızı sağlayarak kolayca önlenebilmektedir.
Eğer pernisiyöz aneminiz varsa veya B12 vitamini emiliminde sorun yaşıyorsanız, öncelikle B12 iğnesi olmanız gerekebilir. Yüksek dozda başlayıp yine doktorunuzun tavsiyesiyle düşük dozlarda devam edebilirsiniz. B12 vitamini eksikliği olan yaşlı yetişkinler, günlük B12 vitamini hapı veya B12 içeren bir multivitamin almalıdır. Özellikle yorgunluk ve halsizlik semptomlarının ortadan kalkmasına yardımcı olan B12 vitamini kapsülleri çoğu insan için tedavi problemi çözer. Ancak, eksiklik nedeniyle meydana gelen herhangi bir sinir hasarı kalıcı olabilir.(2)