Yazı İçeriği ve Başlıkları
- Keten Tohumu Nedir?
- Zayıflamak İçin Keten Tohumu
- Keten Tohumu Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?
- Keten Tohumu Yağı ve Keten Tohumu Hapı
- Keten Tohumunun Olası Yan Etkileri
Keten Tohumu Nedir?
Keten tohumu linum usitatissimum adı verilen çiçekli bir bitkiden elde edilen tohumlardır. Tahıl olmamalarına rağmen, buğday veya arpaya benzer şekilde tahıl gibi yetişirler. Toplandıklarında, her bir çiçekten bir tohum çıkarılır. Bu tohumlar, zayıflamak için tükettiğimiz keten tohumunu içerir.
Satın almak istediğinizde iki farklı çeşit keten -kahverengi ve altın rengi- bulabilirsiniz. Altın rengi olan biraz daha fazla protein içermesine rağmen, kahverengi olan omega-3 yağları açısından daha zengindir. Keten tohumu bütün, öğütülmüş, sıvı yağ ve hap formunda bulunmaktadır.
Zayıflamak İçin Keten Tohumu
Keten tohumundan maksimum fayda sağlamak için, öğütülmüş halini tüketmenizde yarar var. Bütün halindeki keteni sindirmek daha zordur ve sindirim sistemine zarar verebilir. Kilo vermek için oldukça yararlı olan keten tohumundan en üst düzeyde yaralanmak için bu noktaya dikkat etmeniz gerekmektedir.
Günümüzde piyasada birçok zayıflama ilacı, zayıflama hapı gibi zayıflama ürünleri bulunmaktadır. Bunların bazılarının yararları hala tartışılmaktayken bazılarının ise zayıflama konusunda sağlıklı kilo verme amacında olan kişilere kesinlikle yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Kilo verme yolculuğunda işe yarayan ürünlerden biri de keten tohumudur. Uygun bir diyet programı eşliğinde keten tohumu ile zayıflama, hatta diğer yöntemlerden daha kolay kilo verme şansınız yüksektir. Peki keten tohumu zayıflama konusunda nasıl yardımcı olur?
Keten Tohumu Yüksek Lif İçeriğine Sahiptir
Keten tohumu lif açısından zengindir, sizi uzun süre tok tutar ve bağırsak hareketinizi düzenli hale getirir. Aşırı yemek yemeyi önlediğinden, zayıflama diyeti sürecinde oldukça yararlıdır. Keten tohumu tüketerek sağlıksız yiyecekler yemeye daha az yatkın olursunuz. Fiber ayrıca, total ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerini azaltarak kalp krizi ve felç riskinizi azaltır.
[ls_content_block id=”1155″]
Keten Tohumu Omega-3 Yağ Asitleri Açısından Zengin Bitkisel Bir Kaynaktır
Keten tohumu, bitkisel bazlı bir omega-3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit’in (ALA) en iyi kaynaklarından biridir. Bu sağlıklı yağ, tokluk hissini arttırırken iştahı bastırır. Sonuç olarak daha az kalori alırsınız ve bu nedenle zayıflamanız daha kolay hale gelir ve hızlı kilo verme ihtimaliniz artar. ALA ayrıca, kandaki kötü yağların sindirimini ve emilimini yavaşlatma gücüne sahiptir.
Keten Tohumu Antioksidan Özelliklere Sahiptir
Lignan denilen antioksidanlar keten tohumu içinde bol miktarda bulunur. Kilo verme doğrudan bir bağları yoktur, ancak vücudunuz yağ yaktıkça hücre işlevini geliştirirler. Lignanlar ayrıca vücudunuz farklılaştıkça besin desteği ve serbest radikallere karşı koruma sağlar.
Keten Tohumu Düşük Oranda Karbonhidrat İçerir
Keten, özellikle de öğütülmüş keten tohumu enerjisi yoğun gıdalar listesinde üst sıralarda bulunmaz. Nişasta ve şeker oranı düşüktür, bu yüzden çok fazla kalori içermez. Aslında, keten tohumu içerisindeki karbonhidratın çoğu liftir. Kilo verme diyeti uygularken bu özelliğiyle sizi uzun süre tok tutar.
Keten Tohumu Bitkisel Protein Kaynağıdır
Ketenin yaklaşık % 20’si, zayıflamanıza yardımcı olan proteinler içerir. Zayıflama yöntemleri uyguladığınız süreçte sağlam bir lif kaynağı olarak uzun süre sizi tok tutar ve iyi miktarda protein sağlar. Yani et yemiyorsanız veya bitki bazlı protein kaynağı arıyorsanız, keten tohumu sizin için en iyi seçimlerden biri olabilir.
Keten Tohumu Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?
- Unlu Gıdalar: Keten tohumunun lezzetli aroması hamur işleri için harika bir seçenektir. En sevdiğiniz çörek, kurabiye veya ekmek tarifi için karışıma yarım fincan öğütülmüş keten tohumu ekleyin.
- Yulaf ezmesi: Yulaf ezmesi, yulaf lapası veya tahıl gevreklerinin üzerine keten tohumu serpiştirerek kıtır kıtır ve lezzetli bir tat elde edebilirsiniz.
- Yoğurt: Bir yemek kaşığı keten tohumunu meyve, fındık ve bal eşliğinde yoğurdun içine karıştırın. Yoğurt ve keten tohumu ile zayıflama amaçladığınız acil kilo verme yolunda size büyük katkı sağlar.
- Smoothieler: Herhangi bir smoothie tarifi için bir çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu ekleyin. Smoothielerin üstünü kaplamak için keten tohumu mükemmel bir seçenek!
- Salatalar: Ekstra lezzet katmak için keten tohumunu salataların üzerine serpin. Ayrıca keten tohumunu salata soslarının içine de katıp karıştırabilirsiniz.
- Soslar: Ketçap, mayonez veya hardal gibi çeşnilere keten tohumu eklemeyi deneyin.
- Tavuk veya balık: Yağsız etleri öğütülmüş keten tohumu ve baharat karışımları ile kaplayın. Sonrasında bu mükemmel lezzetin keyfini çıkarın.
- Makarna: Makarnalara ve makarna salatalarına keten tohumu ekleyin.
- Köfte veya burger: Ekmek kırıntılarını keten tohumu ile yer değiştirin ve köftelerini bu şekilde yapmayı deneyin.
Keten Tohumu Yağı ve Keten Tohumu Hapı
Alternatif olarak keten tohumu yağı kullanabilirsiniz. Keten tohumuyla zayıflama sürecinde keten tohumu uygun sıvı ve hap formlarında da kullanılabilir, böylece onu öğütmek zorunda kalmazsınız. Keten yağı da öğütülmüş keten tohumu ile aynı besinsel etkiye sahiptir, bu yüzden zayıflama planınızın bir parçası olabilir.
Keten tohumu yağını salata sosları ile karıştırın veya makarnalara katın. Ama keten tohumu yağını mümkümse ısıtmayın. Keten tohumu yağının kaynama noktası düşüktür, bu nedenle ısı yağın kötü kokmasına neden olabilir.
Keten tohumu hapları günde bir kez alınmalıdır. Yanında bol su içmeyi unutmamalısınız. Keten ayrıca diğer ilaçlarla da etkileşime girebilir, bu yüzden keten tohumu takviyelsi kullanmadan önce doktorunuzla konuşmanızda yarar var.
Keten Tohumunun Olası Yan Etkileri
Lif açısından zengin diğer gıdalar gibi, keten tohumu da diyetinize yavaşça eklenmelidir. Keten tohumu tüketirken bol su içmelisiniz. Aksi takdirde, kabızlık ve gaz problemleri yaşamanız mümkün olabilir.
Bazı tohumların (keten gibi) az miktarda toksik siyanür içerdiğini duymamış olabilirsiniz. Fakat endişelenmenize gerek yok. Keten tohumlarındaki siyanür seviyeleri hiç bir şekilde vücuda zarar verecek seviyede değildir.