motivasyon-spor

Yazar: Nilay Özdemir

Sporun hayatınıza giriş yapmasına ve onun bir parçası olmasına izin verin!

Sadece istemek ve size ilham gelmesini beklemek yeterli değil. Çünkü hayatınızda spora yer vermediyseniz çok fazla motivasyona ihtiyaç duyarsınız. Önce neden spor yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Bu kararı da en başta sağlığınız için almalısınız.

Genellikle spor yapmanın bedensel güzelliği arttırdığı fikriyle yola çıkan kişilerin spor hayatları çok daha kısa sürüyor. Çünkü sporun görsel yararlarından önce zihinsel ve psikolojik yararlarına hatta bunların sağladığı bedensel sağlığa odaklanılmıyor. Ancak bu odaklanmayı sağlarsanız sağlığınız en değerli hazineniz olarak kalacaktır. Güzel ve fit bir vücut ise ardından gelecektir.

Spora başlamak değil, sporun sürekliliğini sağlayarak bir yaşam biçimi haline getirmek hayatınızdaki en güzel başlangıç olacaktır. Aldığınız bir çift spor ayakkabı, renkli giysiler, spor partneriniz gibi ilk motivasyon unsurları bir süre sonra bir hevese dönüşerek geçici hale gelecek ve sizi yine başladığınız noktaya geri getirecektir. Bu yüzden sporun sizdeki kalıcılığını sağlamanız için kendinizle anlaşmalısınız ve ikna olmalısınız, bedeninizle işbirliği kurmalısınız.

Sağlıklı bir yaşam için zihniniz ve ruhunuz size inanmalı sonrasında zaten bedeniniz size itaat edecek ve çizdiğiniz yol haritasından ayrılmayacaktır.

Önce Sağlık

O halde önce sağlığımızı düşünüyoruz ve bize sağladığı üst düzey faydalarını kısaca hatırlıyoruz.

Spor yapmanın sayısız yararı vardır, bazılarından bahsetmek gerekirse;

  • Kilo kontrolünü sağlar,
  • Metabolizmayı hızlandırır,
  • Kasları güçlendirir,
  • Vücut dayanıklılığını artırır ve esneklik kazandırır,
  • Kemikleri güçlendirir ve kemik yoğunluğunuzun artmasını sağlar,
  • Uykuyu düzenler,
  • Rahat ve derin bir uyku sağlar,
  • Depresyonu ve kaygıyı engeller,
  • Kalp hastalıklarını önler,
  • Tansiyonu düzenler,
  • Yüksek kolesterol riskini azaltır,
  • Vücut enerjinizin artmasını sağlar ve zindelik verir,
  • Kalp hastalıklarını önler.

Bir diğer taraftan ise spor yapmak, vücuttaki kan dolaşımını artırırken beyne ihtiyaç duyduğu oksijeni kan yoluyla iletir. Bu da özellikle çalışan bireyler için zihinsel uyanıklılığı ve düşünme hızını artırarak, hafıza sorunlarını önemli ölçüde azaltır. Sonuç olarak da işteki verimliliğiniz ve başarınız da kaçınılmaz olur. Yani bu sayede spor yapmak yaşam standartlarımızı yükseltir ve bize daha kaliteli bir yaşam sunar.

Endişelerinizi Doğru Belirleyin!

Başladığınız her işte, aldığınız her yeni sorumlulukta çeşitli kaygılarınızın olması çok doğal. Örneğin spora başladığınızda, egzersizleri kavrayamamak ya da adapte olamamak sizi mutsuz edebilir, motivasyonunuzu düşürebilir. Bu da çeşitli bahaneler yaratarak spora gitmemenize sebep olabilir. Oysa ki kararlı başlarsanız, kendinize inanırsanız, azmederseniz ve sabırlı olursanız kısa sürede kendi düzeninizi, disiplininizi yakalayacak ve hayatınıza çok önemli ve özel bir alışkanlık kazandırmış olacaksınız.

İlk başta kendinize ölçülü hedefler koyun, belli bir rutin oluşturun, yaptığınız her egzersizi kaydedin, sık sık takip edin ve karşılaştırın. Gelişiminiz ve yükselen grafiğiniz sizi her seferinde bir üst seviyeye çıkma isteğine teşvik edecektir. Buna en iyi örnek; “Bedeninizi bir makine gibi düşünün ne kadar çalıştırırsanız o kadar aktif olacak ve performansı yükselecektir.” Hiç merak etmeyin bu yolculuğunuzda vücudunuzu tanıdıkça onun ne istediğini daha iyi algılayacaksınız.

Sporu Tüm Hayatınıza Yayın

Mevsimsel spor yapmayın. Yani yaz aylarının yaklaşmasına özellikle 1-2 ay kala panikle zayıflamalıyım heyecanı içine girmeyin. Çünkü bu size uzun vadeli kalıcı bir sonuç kazandırmayacak, aksine motivasyonunuzu düşürerek çok kısa sürede ve hızla kilo almanıza sebep olacaktır. Sporu yaşamsal rutininiz haline getirmelisiniz, aksatmadan düzenli olarak yapmalısınız. Unutmayın ki, bedensel altyapınızı ne kadar erken ve sağlam temel üzerine inşa ederseniz vücudunuz size o kadar sadık kalarak iyi sonuçlar vermeye devam edecektir.

Hangi Sporla Başlayalım?

Başlangıçta, sizi motive edecek sporlara yönelmeniz mantıklı olacaktır. Dans etmeyi seviyor olabilirsiniz veya basketbol, futbol gibi takım sporlarından keyif alıyor olabilirsiniz. Bunlar spor salonuna gelip ağırlık çalışmak gibi değildir. Bu fiziksel aktiviteleri gerçekleştirmekten zevk aldığınız için bu sırada kan akışınız hızlanır ve endorfin salgılanır. Bu da sizi egzersiz yapmak ve daha çok hareket etmek için motive eder. Fakat spor salonunda yaptığınız hareketler sayesinde sağlayacağınız incelme ve sıkılaşmayı bu aktivitelerle elde edemezsiniz. Bu noktada kişisel spor eğitmenlerinden yardım alabilir, ihtiyacınız olan amacı belirleyebilir ve bilinçli bir başlangıç yapabilirsiniz.

Vücudunuzla ilgili güven kazandığınızda ve hareket farkındalığı geliştirdiğinizde ise vücudunuz için neyin doğru olduğu konusunda daha bilinçli hareket edeceksinizdir.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz