Bu Ramazan oruç mu tutuyorsunuz? Dünyayı etkisi alan bir pandemi ve artan sıcaklar derken, bu sene sıra dışı bir Ramazan yaşadığımız kesin.

Ramazan, çok uzun süredir Müslüman topluluklar arasında büyük bir güçle kutlanmaktadır. Oruç, gün doğumunda yapılan bir kahvaltıdan sonra gün batımına kadar yiyecek ve içeceklerden kendinizi kısıtlamanız anlamına gelir. Müslümanlar, gün batımından imsak vaktine kadar yemek yemeye ve içmeye devam edebilirler. Aslında oruç, çokeski kültürlerde de görülen kadim bir sağlık sırrıdır. Örneğin,son yıllarda oldukça popülerleşen Intermittent Fasting yani aralıklı oruç diyeti de Ramazan ayının mantığını ödünç almıştır.

1 ay boyunca sağlıklı yaşam tarzınızı korumanın anahtarı aslında birkaç pratik noktaya bağlıdır. Aşağıdaki adımları uyguladığını sürece bağışıklığınızı düşürmeden ve kendinizi yormadan Ramazan ayını geçirebilirsinz.

Bol Su Tüketin

su-icmek

Özellikle oruç tutmaya yeni başlayanlar için hidrasyon şarttır. Oruç tutuyor olmanız, vücudunuzun suya ihtiyaç duymadığı anlamına gelmez. Baş ağrısı, yorgunluk, odaklanma problemleri, sinirlilik hali ve hastalıklar genellikle yetersiz su tüketiminizden kaynaklanır. Herkes, bedensel işlevlerinin en iyi şekilde sürdürülmesi için su tüketmek zorundadır. Ne kadar su tüketmeniz gerektiğini belirlemek için kullanmanız gereken en basit formül kilonuzu 0.033 ile çarpmanızdır.

Şeker Yerine Meyve Yiyin

Orucunuzu açtıktan sonra lezzetli bir dilim pasta (veya baklava veya kek) yemekten daha iyi ne olabilir ki? Meyve! Evet şimdi şikayet etmeyi bırakıp, daha sağlıklı olmak için bu talimatları izlemeniz gerekiyor. Saatlerce süren orucunuzun ardından en sevdiğiniz tatlıyı hak ettiğinizi düşünebilirsiniz, ancak şekerin minerallerimizi ve vitaminlerimizi yok ettiğini unutmamalıyız. Oysa oruç esnasında, vücudumuzun mümkün olduğunca çok sayıda mineral ve vitamin tutması gerektiğini bilerek beslenme şeklimize dikkat etmeliyiz.

“Şekeri Beslenmenizden Çıkarmanıza Yardımcı 5 Süper Yöntem” yazımıza mutlaka göz atın!

Çorba Tüketin

Ramazan ayında tüketilecek en hızlı, kolay ve besleyici yiyecek çorbadır. Çorba yüksek besin kaynağı içerir ve vücut tarafından kolayca emilir. Ayrıca vücudunuzun sıvı ihtiyaçlarını karşılamak için harika bir yoldur ve çorba yaparken tüm besleyici şeyleri bir araya getirebilirsiniz! Orucunuzu açtıktan sonra, biraz çorba içip, ay boyunca etkili bir diyet yapabilirsiniz. Evde lezzetli, vitamin dolu çorbalar yapmayı deneyin!

Yavaş Yiyin ve Aşırıya Kaçmayın

Bütün bir akşam yemek yeme imkanınız varken neden iftarda yemeğinizi yerken acele ediyorsunuz? Orucunu açan birçok insanda çok hızlı yeme eğilimi vardır. Yemekleri hızlı bir şekilde tüketmek hazımsızlığa sebep olabilir. Yavaşlayarak bu korkunç histen kaçınabilirsiniz. İyice çiğneyin, küçük ısırıklar alın. Yiyeceklerinizi ne kadar uzun süre çiğnerseniz, sindirim kanalınızın daha az iş yapması gerekir ve sindirim sırasında daha fazla emilim sağlarsınız.

Vitaminler ve Mineraller

Vitamin ve minerallere yüklenin! Ne yazık ki, günümüzdeki yiyecekler bir zamanlar olduğu kadar besleyici değildir. %100 organik gıda tüketmediğiniz sürece, muhtemelen vücudunuzu kayıp elektrolit ve vitaminlerle dolduruyorsunuzdur. Tüketilebilecek en iyi besinler C vitamini kompleksi, çinko, E ve A vitaminleridir. Çinko ile beraber C, A ve E vitaminleri antioksidanlar olarak bilinir ve vücudumuz için harikalar yaratırlar. Bol bol taze meyve, çilek ve sebze yiyin! B vitaminleri stresi azaltmak için mükemmeldir, bu nedenle bunları tüketirken korkmayın. Yüksek miktarda rafine ve işlenmiş gıdalar tükettiğimiz için B vitaminleri açısından oldukça yetersiz beslenmekteyiz, bu nedenle beyaz ekmeği atlayın ve bunun yerine tam buğday ekmeği seçeneğini tercih edin. Bütün gün oruç tuttuktan yorgunluk hissiyle savaşmak için sağlıklı bir zencefil çayının tadını çıkarın.

Şimdilik hepsi bu kadar, sağlıklı bir Ramazan dileriz!