Karnıyarık otu tozu (psyllium husk), günümüzde takviye olarak kullanılan bir bileşendir. Günden güne popülaritesi artan bu takviye çoğunlukla Hindistan’da yetişen bir bitki olan Plantago ovata’nın tohumlarından elde edilir ve çözünür bir lif olarak açıklanabilir.
Kabızlığa İyi Gelebilir
Psyllium husk, başlangıçta mideden ince bağırsağa geçen ve kısmen sindirilmiş gıdalara bağlanarak çalışan bir içeriktir. Bu özelliği, dışkının boyutunu ve hacmini artıran çeşitli etkiler yaratabilir ve su emilimini artırabilir. Bu gibi etkileri sayesinde karnıyarık otu tozunun kabızlığa olumlu etki edebileceği düşünülür (1).
Kan Şekerini Yönetmeye Yardımcı Olabilir
Psyllium takviyeleri almak vücudun bir yemeğe verdiği glisemik tepkiyi etkileyebilir, açlık kan şekeri ve hemoglobin (A1c) düzeylerini düşürebilir. Araştırmalar, düzenli olarak karnıyarık otu tozu takviyesi kullanmanın kabızlığın, vücut ağırlığının, kan şekeri seviyelerinin ve kolesterolün azalmasında rol oynayabileceğinden bahseder (2).
Tok Kalma Süresini Uzatabilir
Psyllium da dahil olmak üzere viskoz bileşikler oluşturan lifler, mide boşalmasını yavaşlatmaya ve yemekten sonra tokluk hissini artırmaya yardımcı olabilir. Araştırmalar, bu tip lifleri düzenli tüketmenin yemek yeme isteğinde önemli azalmalara ve öğünler arasındaki tokluğun artmasına yardımcı olabileceğinden bahseder (3).
Kilo Kontrolüne Yardımcı Olabilir
Tokluğun artması, bazı durumlarda genel gıda alımını azaltabilecek adımların arasında yer alır. Bu durum ise kilo verme programını olumlu etkileyebilir. Psyllium bileşeninin kilo kaybı üzerindeki etkilerinin tam olarak ne olduğunu anlayabilmek için daha çok araştırmaya ihtiyaç duyulsa da mevcut veriler tokluğun artması konusunda karnıyarık otunun yardımcı olabileceğinden bahseder (4).
Kolesterolü Düşürmede Etkili Olabilir
Psilyum gibi çözünür lifler sindirim sürecinde kolesterole bağlanabilme özelliği ile öne çıkar. Kolesterol, bütün hücreler tarafından doğal olarak üretilen, mumsu yapıya sahip bir lipid yani yağ türü olarak açıklanabilir. Karnıyarık otu tozu ise vücudun kan dolaşımına geçmeden önce kolesterolün dışarı atılmasına yardımcı olabilir ve genel kan kolesterol seviyelerini azaltabilir (5).
Olumlu Prebiyotik Etkiler Sunabilir
Prebiyotikler bağırsak bakterilerini besleyen ve büyümelerine yardımcı olan sindirilmeyen bileşiklerdir. Araştırmalar, karnıyarık otu tozunun prebiyotik etkilere sahip olabileceğinden bahseder. Fermantasyona karşı bir miktar dirençli olmasına rağmen, bağırsak bakterilerinin bazı psilyum liflerini fermente edebileceği de eklenmiştir. Bu fermantasyon, bütirat dahil kısa zincirli yağ asitlerinin üretilmesine yardımcı olabilir ve bu sayede; bağırsak ve kalp sağlığını geliştirmeye, bağışıklık sistemini desteklemeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir (6, 7).