Mezoterapi nedir sorusu son yıllarda cerrahi işlem istemeyen ancak cilt ve saç problemleri, yağ yakımı gibi konularda estetik tedavilere başlamak isteyenlerin sıkça sorduğu popüler sorulardan biri. 1950’li yıllarda Fransa’da uygulanmaya başlayan mezoterapi, cildin alt tabakasına bitkisel bileşenlerin, vitamin ve minerallerin enjekte edilmesi ile düşük dozlarda uygulanan ancak yüksek etki beklenen bir tedavi şekli olan mezoterapi nasıl yapılır sizlerle paylaşıyoruz.
Mezoterapi Nedir?
Mezoterapi, cildin gençleştirilmesi ve sıkılaştırılması ayrıca fazla yağların yakımı için cilde bitki özleri, vitamin, mineral, hormon ve enzimlerin enjekte edilme yöntemidir.
Mezoterapi yöntemi 1952 yılında Fransız doktor Michel Pistor tarafından geliştirilmiştir. İlk olarak ağrı kesici olarak kullanılmıştır. Mezoterapi yöntemi o yıllardan beri başta Amerika olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinde de popülerleşmeye başlamıştır. (1)
Mezoterapi günümüzde:
- Mide, kalça, kol, bacak ve yüz gibi alanlarda biriken yağı atmak
- Selüliti azaltmak
- Çizgi ve kırışıklıkları gidermek
- Cildi sıkılaştırmak
- Vücudu şekillendirmek
- Cilt rengini ve lekeleri hafifletmek
- Alopecia problemini ve alopeciaya bağlı saç dökülmesini azaltmak
gibi durumlar için kullanılmaktadır. Bu teknik, cildin orta katmanına (mezoderm dokuya) çok ince iğneler ile bir dizi enjeksiyon yapılmasıdır. Mezoterapinin amacı ciltteki problemlere neden olan zayıf kan dolaşımı ve iltihap gibi ana sebepleri düzeltmektir.
Mezoterapi tedavisinde tek bir formülü yoktur. Doktorlar aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok farklı çözüm kullanırlar:
- Antibiyotik ya da damar genişletici (vasodilatör) gibi reçeteli ilaçlar
- Kalsitonin ve tiroksin gibi hormonlar
- Kolajen ya da hyaluronidaz gibi enzimler
- Bitkisel bileşenler
- Vitamin ve mineraller
Mezoterapi Nasıl Yapılır?
Hastanelerde ve estetik kliniklerinde uygulanabilen bu yöntemi yaptırmayı düşünüyorsanız daima, gideceğiniz tıp merkezinin güvenilirliğini teyit etmelisiniz.
Tedaviden önceki bir haftadan itibaren doktorunuz aspirin ya da iltihap azaltıcı özellikteki ilaçların kullanımını kesmenizi isteyebilir. Bunun sebebi ise mezoterapi sırasında kanama ve morarma riskinin artmasını önleyebilmektir.
Sıkça karşılaştırıldığı liposuction ile yağ aldırma tedavisine göre mezoterapi tedavisi daha kolay uygulanır. Liposuction uygulandıktan sonra ciltte hafif seviyede iz bırakabiliyorken, mezoterapide böyle bir iz kalmaz. Ancak tedavi sonrası hafif bir şişlik ve morarma olabilir. Bu durum birkaç gün içerisinde hafifleyip geçecektir. Liposuction tedavisi sonrası ağrı ve birkaç hafta süren iyileşme süreci başlar. Ancak mezoterapi sonrası uzun ve sancılı bir süreç sizi beklemez. Mezoterapi uygulanmadan önce yüzeye anestetik kremler uygulanır, enjeksiyonlar hissedilmez. Tedavi sonrası kişi kolayca hayatına devam edebilir, tedaviden birkaç dakika sonra ayağa kalkabilir. (2)
Mezoterapi birkaç seanstan oluşabilen bir süreç olabilir. Her seansta mezoterapi uygulanacak bölgeye farklı derinliklerde incecik iğnelerle müdahale edilir. Bu iğneler ile doktorun hazırlamış olduğu ilaç, deri altına enjekte edilir.
Tedavinin amacına ve bölgesine göre enjeksiyonlar derinin 1 ile 4 mm altına kadar işlenir. Doktorunuz iğneyi açılı bir şekilde cildinize yerleştirebilir ya da enjekte ederken hızlı bir şekilde bileğini sallayabilir. Her bir iğne vuruşu enjeksiyondan çok küçük mir miktarını vücudunuza bırakır.
Tedavinizin amacı yağ yakımı ya da kırışıklık giderme olabilir. Tedavinize göre seansların sayısını doktorunuz belirleyecektir. 3 ile 15 seans kadar doktor ziyaretiniz olabilir.
Başlangıçta her bir enjeksiyon seansı arasında 7-10 gün kadar bir süre olur. Eğer cildiniz hızlı bir şekilde tedaviye yanıt verir ve gelişmeye başlar ise diğer seansların arası 2 hafta ya da 1 ay gibi daha uzun sürelere çıkabilir ya da seans sayısı azalabilir.
Mezoterapinin Yan Etkileri Nelerdir?
Mezoterapi tedavisinin yan etkileri her ilaç ya da medikal tedavide olduğu gibi hastadan hastaya değişebilmektedir. Mezoterapide bölgesel olarak dokulara enjeksiyon ile müdahale edilmektedir. Aşağıda mezoterapinin bazı kişilerde görülmüş yan etkilerini sıralıyoruz:
- Mide bulantısı
- Ağrı
- Hassaslık
- Şişlik
- Kızarıklık
- Kaşıntı
- Morarma
- Koyu lekeler
- Enjeksiyon uygulanan yerde kabarma
- Enfeksiyon
- Yara
Bu belirtiler bazılarında biraz daha uzun süre kalabiliyor olsa bile geçicidir. Kişi aynı gün normal yaşamına devam edebilir. Enjeksiyon yapılan noktalarda kabarıklık ve hafif acı olabilir. Mezoterapi sonrası beklemediğiniz bir etki yaşadığınız takdirde hemen doktorunuz ile bu durumu paylaşmanız gerekir.