Şimdiye kadar birçok beslenme modeli duymuş olabilirsiniz. Vegan, Paleo, Vejetaryen, Ketojenik diyet, Dukan diyeti, Karatay diyeti, yerli ve yabancı birçok farklı ismin önerdiği birçok farklı beslenme türü… Peki daha önce zayıflama yöntemleri arasında kan grubuna göre beslenme kulağınıza gelmiş miydi? Kan grubunuza göre beslenme, daha sağlıklı ve zayıf görünmenize yardımcı olabilir mi?
Kan Grubu Diyeti, natüropatik doktor Peter J. D’adamo tarafından ortaya çıkarılmış bir fikirdir. Yaklaşık 20 yıldır dünyada bu diyet türü ile ilgilenen kişiler olsa da çok yaygın değildir ve hâlâ işe yararlılığı konusunda soru işaretleri bulunmaktadır. Dr. Peter J. D’adamo bu diyet modelinde kan grubunuzun türüne göre seçeceğiniz yiyeceklerin vücudunuz tarafından en verimli şekilde kullanılacak ve sizi daha sağlıklı kılacak yiyecekler olduğuna dikkat çekmek istemektedir. Ancak dediğimiz gibi, genetik faktörleri temel alan bu fikir tam olarak sağlam bir zemine oturmuş durumda değil…
Kan Grubuna Göre Beslenme Diyeti
Şimdiye kadar denk geldiklerinizden farklı bir isme sahip olduğu aşikâr olan bu diyet, 1996 yılında Peter J. D’adamo tarafından yazılan “Eat Right 4 Your Type” kitabı ile gündeme gelmiştir. Kitap tabii ki her yeni çıkan beslenme kitabı gibi hızla dilden dile, elden ele dolaşmaya başlamış ve popülerlik kazanmıştır. O dönemde New York Times kan grubuna göre beslenmeyi tavsiye eden bu kitabı en çok satanlar listesine almıştır ve kitap hâlâ baskılarına ve satışlarına devam etmektedir. Çünkü her dönem, zayıflama ve sağlıklı yaşam konusunda yeni bir şeyler denemek, kolay bir şekilde hedeflerine ulaşmak isteyen kişiler vardır. Kitap, A, B, AB ve 0 kan gruplarına sahip kişilere farklı farklı yiyecekleri önermektedir ve bu daha önceden kimsenin duymadığı bir beslenme modelidir.
Diyet denildiğinde büyük kitleler için akan sular hâlen dururken kitabın başarısını yadırgamamak gerekir. Peki ama bu beslenme şekilleri farklı kan grubuna ait kişilere nasıl bir diyet önermektedir?
Kan Grubuna Göre Beslenme Şekilleri
4 farklı kan grubunun olduğunu biliyoruz. Genetik faktörler kan gruplarımızı da belirlemektedir. Bunlar A, B, AB ve 0 kan gruplarıdır. Gelin Peter J. D’adamo bu kitabında kimlere neleri yemelerini ve nelerden uzak durmalarını tavsiye ediyor.
A Kan Grubu Diyeti
A kan grubu, etten arındırılmış bir diyet modeli olarak vegan beslenmeye benziyor olsa da değildir. Sebze ve meyvelerin tümünü içeren, fasulyeler, bakliyatlar ve toprakta yetişen bitkiler ile zenginleştirilmiştir. Organik ve taze beslenilmesine dikkat edilmelidir. A kan grubuna sahip kişilerin daha hassas bağışıklık sistemleri olduğuna dikkat çekilmektedir.(1)
B Kan Grubu Diyeti
B kan grubu sahibi kişiler, mısır, buğday, domates, mercimek, yerfıstığı ve susam tüketmekten çekinmelidir. Tavuk da ayrıca sorun yaratabilir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, bazı et çeşitleri ve az yağlı süt ürünleri önerilmektedir.
0 Kan Grubu Diyeti
0 kan grubu diyeti, kırmızı et yoğunluğu ile öne çıkmaktadır. Avcı diyeti de denilir. Et, balık, kümes hayvanları, yüksek protein içeren bazı meyveler ve sebzeler bu diyetin tamamını oluşturmaktadır. Ancak tahıl, baklagiller ve süt ürünleri bu diyette sınırlandırılmaktadır. Paleo diyeti ile yakın bir diyet olabilmekle beraber yine tam olarak örtüşmemektedir.
AB Kan Grubu Diyeti
AB kan grubu diyeti, içerisinde bol bol deniz ürünü, süt ürünü, tofu ve yeşil sebze içermektedir. Peter J. D’adamo bu gruptaki kişilerin alkol, kafein ve kurutulmuş etlerden uzak durmalarını tavsiye etmektedir. Bunun sebebi bu gruptaki kişilerin mide asidinin az olmasıdır.
Kan Grubuna Göre Beslenme Diyeti Gerçekten Etkili midir?
Kan grubuna göre beslenme diyeti, birçok kişi denemiş olsa dahi temiz sonuçlar içermemektedir. Yani demek istediğimiz, diyeti uygulayıp memnun kalanların gerçekten kan grubu sebebi ile mi memnun kaldıkları yoksa diğer faktörler sayesinde mi memnun kaldıkları ayrıştırılamamaktadır.
Kan gruplarına göre beslenme modelleri işlenmiş gıdaları ve birçok alerjen etkiye sahip olabilecek gıdaları tüketmeyi reddettiği için, zaten sonuç pozitif olacaktır. Bu yüzden bu deneylerden net bir sonuç çıkaramamaktayız.