vucut-icin-onemli-mineraller

Vücudun ihtiyacı olan mineraller ile ilgili bugün sizlere çok önemli bilgiler vereceğiz.

Çoğu kişinin öyle ya da böyle vitaminler hakkında bilgisi vardır. Ancak en az vitaminler kadar önemli bir diğer besin kaynağı olan mineraller, biraz daha geri planda kalmaktadır. Vücutta üretilemeyen, canlı olmadığı için inorganik madde olarak adlandırılan minerallerin insan sağlığı açısından birçok faydası bulunur. Diş ve kemiklerin korunmasından kan hücrelerinin oluşumuna, kan şekerinin düzenlenmesinden enerji miktarına birçok yaşamsal faaliyette görev alabilen mineraller ayrıca vitaminlerin de daha etkili kullanılmasını sağlarlar (1).

Bugün sizlere mineraller niçin gereklidir sorusunun yanıtını vermeye çalışacağız. Başlıca mineralleri ve vücuttaki görevlerini inceleyeceğiz. Mineral konusunda aklınıza takılan soruları yanıtlayabilmek bu yazımızın temel hedefi olacak.

Magnezyum

Magnezyum minerali, vücutta kemik dokularının korunması, yorgunluğun azaltılması, elektrolit dengesinin korunması, kas fonksiyonlarının korunması, protein sentezinin desteklenmesi, diş yapılarının korunması ve hücre bölünmesi gibi faaliyetlerde yer alır (2). Sindirim sistemi sağlığı için de gerekli olan magnezyum başta süt ürünleri, fındık ve balıklar olmak üzere, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllarda bulunur.

Demir

Demir minerali, vücutta kan hücreleri ve hemoglobinin oluşturulması, oksijenin hücrelere taşınması, yorgunluğun azaltılması, diş sağlığının korunması ve enerji oluşu sırasında görev alır. Kırmızı kan hücresi ve enzim üretiminde görev alması ile bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir (3). Yeşil yapraklı sebzeler, et, balık, yumurta, fındık, kuru kayısı ve kuru incirde bol miktarda bulunur.

Kalsiyum

Kalsiyum minerali, kemik ve eklem dokularının üretilmesi ve korunması, dişlerin korunması, kalp dokularının fonksiyonunun düzgün bir şekilde işlemesi, yüksek kan basıncının dengelenmesi ve diyabetin engellenmesi için önemlidir (4). En çok süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler ve narenciyede bulunur.

Potasyum

Potasyum minerali, vücutta sıvı değerlerini kontrol eder, yüksek tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur, besinlerin hücrelere taşınmasına yardımcı olur, kalp ve kasların yapılarının korunmasına yardımcı olur, beyine oksijen taşınmasında görev alır (5). İçerisinde yüksek miktarda potasyum bulunan yiyecekler arasında muz, kayısı, süt, et, kuru baklagiller ve somon bulunur.

İyot

İyot minerali, tiroid bezlerinin sağlıklı bir şekilde çalışması, diyabet kontrolü, enerji ve zihinsel fonksiyonların korunmasında görev alır (6). İyotlu tuz, ton balığı, tavuk, su yosunu ve deniz ürünlerinde bolca bulunur.

Sodyum

Sodyum minerali, sinir sistemi ve kas sistemi için faydalı bir mineraldir. Ana görevi ise hücrelere besinlerin iletilmesidir. Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olan sodyumun bolca bulunduğu yiyecekler arasında et, tuz, süt ve süt ürünleri bulunur (7).

Çinko

Çinko minerali, temel görevi bağışıklığın güçlendirilmesidir. Siroz gibi karaciğer rahatsızlıklarından korunmaya, sindirim sisteminin güçlendirilmesine ve sindirim sistemi hastalıklarının engellenmesine yardımcı olur (8). Çinko en çok süt, yumurta, ciğer, sındık, Ayçiçek yağı ve deniz ürünlerinde bol miktarda bulunur.

Günlük mineral ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz gıda takviyelerini Vitaminler.com‘da inceleyebilirsiniz.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz