Probiyotikler, hem insanlarda hem de evcil hayvanlarda bağırsak sağlığını ve bağışıklık sistemi işlevini desteklemede rol oynayan “iyi” bakteri türleri olarak bilinir. Köpeğiniz de dahil olmak üzere tüm hayvanların gastrointestinal sistemlerinde yaşayan trilyonlarca mikrop (bakteri ve maya) vardır. Bu nedenle insanlarda olduğu gibi köpeklerde de probiyotikler bağırsak mikrobiyal dengesini destekler.

Köpeğinizin sindirim sağlığıyla ilgili endişeleriniz varsa, ishal veya gıda alerjileri gibi yaygın sorunlarla mücadele ediyorsa ve bunları önlemeye çalışıyorsanız evcil hayvanınıza kaliteli bir probiyotik takviyesi vermeyi düşünebilirsiniz.

Köpekler İçin En İyi Probiyotikler Nelerdir?

Şimdilerde bağırsaklardaki probiyotiklerin, bizim ve evcil hayvanlarımızın sağlığına öncülük ettiği biliniyor. Örneğin, probiyotiklerin köpeklerde enfeksiyonlara neden olabilecek zararlı bakterilerin büyümesini engellediğine, ishali tedavi ettiğine, bağırsak geçirgenliğini, alerjileri ve iltihabı azalttığına ve hatta besin emilimine yardımcı olduğu bilinir.

Yayınlanan bir makaleye göre, köpeklere fayda sağladığı bilinen köpekler için probiyotik türler şunları içerir:

  • Enterococcus faecium (suş SF68)
  • Bacillus
  • Bifidobacterium animalis (AHC7)
  • Yoğurt mayası
  • Lactobacillus rhamnosus GG (LGG)
  • Lactobacillus plantarum
  • Streptokok
  • Lactobacillus casei
  • Bifidobacterium breve

Bugüne kadar yapılan araştırmalar, probiyotiklerin köpeklerden ziyade insanlaraın üzerinde yarattığı olumlu etkilere odaklanmamıza sebep olmuştur. Ancak probiyotikler köpekler için de oldukça gereklidir.

Probiyotiklerin Köpekler İçin Potansiyel Faydaları

Köpekler için probiyotik takviyesi kullanıldığında sağlanabilecek potansiyel yararları şöyle sıralayabiliriz:

İshal ve Kabızlığı Önler

Probiyotikler, bağırsak geçirgenliğini azaltan ve iltihabı kontrol eden özellikleri sebebiyle bağırsak ve sindirim sağlığını destekler. Ayrıca akut başlangıçlı ishali tedavi etmeye ve antibiyotik ihtiyacını azaltmaya, bağırsak fonksiyonunu düzenlemeye ve GI rahatsızlığına neden olan alerji riskini azaltmaya yardımcı olabilirler. Köpeğiniz stresli olduğunda veya yeni durumlarda ishale yatkınsa, probiyotiklerin buna yardımcı olabileceğine dair kanıtlar bulunmuştur.

Alerjileri Azaltmaya Yardımcı Olur

Köpeklere probiyotik takviyesi vermek; alerjilerle ilişkili GI sıkıntısını, gazı, kaşıntıyı ve kötü nefesi azaltmaya yardımcı olabilir. Çalışmalar, alerjisi veya diğer bağışıklık sistemi disfonksiyonu olan köpekler için en iyi probiyotiklerin Lactobacillus ve Bifidobacterium olduğunu göstermektedir. Bu probiyotikler bağışıklık sistemini desteklemeye ve alerjileri önlemeye, ayrıca besin emilimini artırmaya ve köpeklerdeki ishali azaltmaya yardımcı olur.

Bağışıklık Fonksiyonunu Artırır ve Enfeksiyonlara Karşı Koruma Sağlar

Probiyotik takviyeleri, gastroenterit ve inflamatuar bağırsak hastalığı, obezite, üro genital sistem enfeksiyonları, helicobacter gastrit ve paraziter enfeksiyonların tedavisi yönünde yapılan bazı çalışmalarda başarılı olmuştur. Ek olarak, E. coli, Salmonella ve Clostridium perfringens dahil olmak üzere evcil hayvanlar arasında enfeksiyonlara neden olabilecek belirli zararlı bakteri türlerinin büyümesini ve aktivitesini inhibe ettiği gösterilmiştir. Bazı probiyotikler köpeklerde idrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlarken, diğerleri ishale, irritabl bağırsak sendromuna yol açabilen bağırsak enfeksiyonlarıyla savaşır.

Köpeğinizin Cilt Sağlığını Geliştirmeye Yardımcı Olur

Köpeğinizin sağlığı söz konusu olduğunda bu başlık diğerleri kadar önemli olmasa da, günlük probiyotik takviyeleri, evcil hayvanlarınıza daha sağlıklı bir görünüm kazandırabilir. Probiyotikler, evcil hayvanınızın tüylerinin daha kalın ve daha parlak olmasını sağlarken, cildinin daha az kaşınmasına ve kuruluğun giderilmesine yardımcı olur.

Köpekler Ne Sıklıkla Probiyotik Kullanmalıdır?

Probiyotikler, sağlıklarına ve reaksiyonlarına bağlı olarak köpekler tarafından kısa süreli veya uzun süreli olarak alınabilir. Dozaj ve kullanım süresi için etiket önerilerini takip etmek en iyisidir, çünkü her ürünün tüketim süresi farklıdır. Daha iyi bir tedavi için veterinerinize danışmak daha etkili olacaktır.

Probiyotikler genellikle önerilen miktarlarda alındığında köpekler için güvenlidir ve düşük riskli kabul edilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda probiyotikler köpeklerde bu yan etkilere sebep olabilir:

  • Gaz ve şişkinlik
  • İshal
  • İştah veya kilodaki değişiklikler
  • Alerjik reaksiyonlar

Önemli endişeleriniz varsa ve yan etkilerin iyileşmediğini düşünüyorsanız mutlaka veterinerinizle konuşun. Probiyotiklerin köpeğinize yardım edip etmediğini anlamak için evcil hayvanınızın nasıl tepki verdiğine dikkat edin. Köpeğinizin ağırlığını, cildinin durumunu, enerji seviyesini ve dışkısının durumunu adım adım izleyin.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz