Günümüz dünyasında stres, yoğun iş hayatı ve hayat koşuşturmacası derken yeterli beslenmeye çalışsak da başarılı olamadığımız zamanlar elbette ki oluyor. Farklı faktörler ile beraber gelişebilen besin eksiklikleri ise günlük hayatımızı zorlaştırabilecek bazı etkilere sahip olabilir. Bu gibi durumlarda konu ile alakalı bilgi sahibi olmanın önemi giderek artarken, farkındalık sahibi olduktan sonra kendi sağlığımız için aksiyon almakta fayda var.
Bu konuda unutulmaması gereken etkenlerin başında takviye kullanmadan evvel uzman bir doktora danışmak gerekir. Dolayısıyla herhangi bir besin eksikliği yaşadığınızı düşünüyorsanız takviye kullanmadan evvel bir doktora danışmanız önem arz eder. Böylelikle bünyenize ve sağlık durumunuza uygun olan takviyeyi seçilebilirsiniz. Öncelikle dünyada yaygın olan besin eksiklikleri hakkında bilgi sahibi olarak sağlığınız için önemli bilgiler edinebilirsiniz.
İşte dünyada yaygın olarak bilinen besin eksiklikleri…

Demir Eksikliği
Demir, insan sağlığında önemli bir mineral olarak biliniyor. Demir mineralinin önemi ise kemik iliğinde üretilen ve kırmızı kan hücrelerinde depolanan hemoglobin adlı proteine bağlı olması olarak açıklanabilir. Hemoglobinin önemi ise ciğerlerimizdeki oksijeni vücudumuza taşıma ve ulaştırma görevinin olmasıdır. Genelde demir grubu ikiye ayrılır. İlki sadece kırmızı ette bulunan demir türü olmakla beraber diğeri hem ette hem de bitkisel kaynaklarda bulunabilir.
Bunların yanı sıra demir eksikliği, dünyadaki en yaygın besin eksikliklerinden biri olarak bilinir ve dünya çapındaki insanların %25’inden fazlasını etkiler. Ayrıca, regl olan kadınların yaklaşık %30’u, aylık kan kaybı nedeniyle de demir eksikliği çekebiliyor.
Demir Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Demir eksikliği anemiye veya düşük alyuvar sayımına neden olması ile ilişkili olduğu için eksikliğinin giderilmesi önemli bir yere sahip. Demir eksikliği; günlük hayatınızı zorlaştırabilecek birçok belirtiye neden olabilir.
Bu belirtileri genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz;
– Aşırı yorgunluk
– Nefes darlığı
– Baş dönmesi
– Kırılgan tırnaklar
– Ağrılı, şişmiş dil
Demir içeren besinler:
– Yumurta
– Ispanak
– Kuruyemiş
– Karaciğer
– Yeşil mercimek
– Nohut
– Siyah üzüm
– Bitter çikolata
– Pekmez
– Kuru fasulye
Demir takviyelerini incelemek için tıklayın!

D Vitamini Eksikliği
Bir diğer en yaygın beslenme yetersizliği de D vitamini eksikliği olarak açıklanabilir. Çoğu ülke yaşam standartları ya da ekomik durumu ne olursa olsun D vitamini eksikliği problemiyle karşı karşıya kalabiliyor. Eksiklik belirtileri ise günlük hayatınızı zorlaştıracak etkiler içerebiliyor.
En iyi D vitamini kaynağı güneş olarak biliniyor çünkü güneş ışınlarının etkisiyle beraber D vitamini deride sentezleniyor. Günlük D vitamini ihtiyacınızı karşılayabilmek adına yüzünüzü, kollarınızı ve bacaklarınızı 20 dakika kadar güneş alacak şekilde tutabilirsiniz. D vitamini ile ilgili bilinmesi gereken önemli konuların arasında yaşla birlikte deride bu vitaminin muhafaza edilme oranının azalması da yer alıyor. İleri yaşlardaki kişilerin D vitamini almasının önemine dair araştırmalar yapılıyor.
Bunların yanı sıra bazı araştırmalar ise yüksek faktörlü güneş koruyucularının deride D vitamini oluşumunu engelleyebildiğinden bahsediyor ancak güneşe fazla maruz kalmanın cilt kanserine neden olabileceğini de ekliyor.
D vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Araştırmacılar, D vitamini eksikliğini aşağıdaki belirtiler ile anlaşılabileceğini aktarıyor:
– Zayıf kemik sağlığı
– Polikistik over sendromlu kadınlarda depresyon
– Hamile kadınlar için raşitizm (bebekte kemik yumuşaması)
– Obezite ve tip 2 diyabet
– Kemik ağrısı
– Kas güçsüzlüğü
– Yorgunluk
D vitamini içeren besinler:
– Somon
– Ton balığı
– Yağlı deniz balıkları
– Karaciğer
– Yumurta
– Mantar
– Peynir
– Tereyağı
– Süt
Sektörün önde gelen markalarının D vitamini takviyeleri için tıklayın!

İyot Eksikliği
Normal tiroid fonksiyonu ve tiroid hormonlarının üretimi için gerekli bir mineral olarak bilinen iyot, önemli mineraller arasında yer alıyor. Tiroid hormonları ise büyüme, beyin gelişimi ve kemik sağlığı gibi birçok bedensel süreçte yer alabiliyor. Bu süreçlerde yer alması hayatımız boyunca iyot mineraline ihtiyaç duymamıza zemin hazırlarken dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin iyot eksikliği çektiği biliniyor. İyot eksikliğinin en yaygın belirtilerinin arasında ise guatr yer alıyor. Bunun yanı sıra iyot eksikliği ayrıca kalp atış hızında, nefes darlığında ve kilo alımında artışa neden olabiliyor.
İyot Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
İyot eksikliğinin en belirgin belirtisi büyümüş tiroid bezi (guatr) olarak biliniyor ve guatr dışında farklı belirtiler de baş gösterebiliyor.
Bu belirtiler ise şu şekilde:
– Guatr
– Kilo almak
– Tükenmişlik
– Her zaman soğuk hissetmek
– Seyrekleşen saç
İyot içeren besinler:
– Deniz yosunu
– Balık
– 245 gram sade yoğurt
– Yumurta
– Karides
– Istakoz
– Ispanak
– Kuru fasulye
İyot takviyelerini incelemek ve satın almak için tıklayın!

Kalsiyum Eksikliği
Çocukken büyüklerimiz tarafından zorla içirilen sütler, yemeklerin yanında mutlaka eklenen yoğurtlar… Kalsiyum, hayatımızda çocukluğumuzdan itibaren önemli bir yer tutuyor. Kemik sağlığı ve gelişimi ile doğrudan ilişkili olduğu bilinen kalsiyum minerali, küçük-büyük hepimiz için önem arz ediyor çünkü çocukken kemik gelişimine katkı sağlayabiliyorken ileri yaşlarda da kemik yoğunluğu kaybını azaltmaya yardımcı olabiliyor. Kalsiyum eksikliği ise yine yaygın olan eksikliklerin arasında yer alıyor.
Kalsiyum eksikliği hakkında pek çok etken bulunuyor ancak en önemlisi çoğu zaman bu eksikliğin çok geç fark ediliyor olması. Düşük kalsiyum düzeyine sahip kadınlar kemik kırılmaları ve osteoporoz açısından daha fazla risk altında olmalarına rağmen, çoğu zaman bir kırık veya önemli kemik kaybı yaşayana kadar bunu anlamayabiliyorlar.
Kalsiyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Kanımızdaki kalsiyum konsantrasyonu sıkı bir şekilde düzenleniyor ve fazla olan kalsiyum minerali kemiklerimizde depolanıyor. Eğer kalsiyum alımınız eksikse, kemikleriniz kalsiyumu serbest bırakabiliyor. Bu nedenle kalsiyum eksikliğinin en yaygın semptomu, daha yumuşak ve daha kırılgan kemiklerle belli olan osteoporoz olarak açıklanabilir.
Diğer belirtilerinin arasında ise genellikle şunlar yer alıyor:
– Kas ağrıları ve kramplar, tetani, kısmi ya da yaygın epileptik nöbetler
– Ağız çevresinde ve parmaklarda uyuşukluk ve karıncalanma hissi
– Çocuklarda dişlerin gelişim bozuklukları, diş çürümeleri
– Uyku problemleri
– Sık sık hastalanma
– Kilo vermekte zorlanma
– Katarakt ve görme bozuklukları
Kalsiyum içeren besinler:
– Peynir
– Yoğurt
– Brüksel lahanası
– Brokoli
– Roka
– Portakal
– Balık
– Yer fıstığı
– Sarımsak
– Kuşkonmaz
En çok tercih edilen markalara ait kalsiyum takviyeleri için tıklayın!

B12 Vitamini Eksikliği
Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini suda çözünen vitaminlerin arasında yer almasıyla biliniyor. Kan oluşumu, beyin ve sinir fonksiyonları gibi süreçlerde rol almasıyla B12, insan sağlığı açısından önemli vitaminlerden biri. Vücudumuzdaki her hücrenin çalışması için B12 vitaminine ihtiyaç olduğu uzmanlar tarafından söyleniyor ve B12 hakkındaki bilimsel çalışmalar hala günümüzde devam ediyor.
Bunların yanı sıra B12 genellikle hayvanlarda yeterli miktarda bulunmakla beraber bazı deniz yosunu türlerinde de eser miktarda bulunabiliyor. Dolayısıyla yetersiz beslenmeye maruz kalan kişiler genellikle B12 eksikliğine sahip olma riski taşıyor. Dahası; bazı araştırmalar, vejetaryenlerin ve veganların %80-90’ının B12 vitamini açısından eksiklik yaşayabileceğini gösteriyor. Bunların yanı sıra B12’nin emilimi yaşla beraber azalabildiği için ileri yaştaki bireylerin yaklaşık %20’sinde de B12 eksikliği görülebiliyor.
B12 Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
B12 vitamini eksikliğinin en yaygın belirtisi, kırmızı kan hücrelerinizi büyüten bir kan hastalığı olan megaloblastik anemi olarak biliniyor. Diğer önemli semptomlar arasında, çeşitli hastalıklar için bir risk faktörü olan bozulmuş beyin fonksiyonu bulunuyor.
Uzmanlar aşağıdaki belirtilerin de görülebileceğini aktarıyor:
– Anemi
– Şişmiş dil
– Net düşünme zorluğu
– Tükenmişlik
– Kas güçsüzlüğü
– Ellerinde, ayaklarında veya bacaklarında karıncalanma ve uyuşma
B12 vitamini içeren besinler:
– Kabuklu deniz ürünleri
– Karaciğer
– Kırmızı et
– Yumurta
– Süt ürünleri
B12 vitamini takviyelerini incelemek için hemen tıklayın!

A Vitamini Eksikliği
Yağda çözünen önemli vitaminlerin arasında yer alan A vitamini, vücudumuzun çoğu fonksiyonunda rol almasıyla biliniyor. Özellikle sağlıklı bir cilt, diş, kemik ve hücre zarlarının oluşmasına ve korunmasına yardımcı olmasıyla A vitaminin önemi çoğu uzman tarafından bahsediliyor. Bunların yanı sıra çoğumuzun da bildiği gibi A vitamini halk arasında göze iyi gelen vitamin olarak da biliniyor. A vitamini genellikle besinler yoluyla alınsa da bazı kişiler yeterli beslenemediğinde A vitamini eksikliği çekebiliyor.
A vitamini kendi içerisinde iki farklı gruba ayrılıyor. İlki; et, balık gibi besinlerin içerisinde bulunurken, diğeri meyve ve sebzelerde bulunuyor. Ulaşımı zor olmayan bazı besinlerde de A vitamini bulunabilirken yine de gelişmekte olan ülkelerde yaşayan birçok kişi A vitamini eksikliğinden muzdarip olabiliyor. Üstelik günümüze kadar gerçekleştirilen çoğu araştırma A vitamini eksikliğinin geçici veya kalıcı göz hasarına neden olabildiğinden bahsediyor.
A Vitamini Eksikliğinin Belirtileri
A vitamini eksikliğinin belirtileri kişiden kişiye değişebiliyor ama uzmanlara göre en yaygın belirti gözlerdeki görme kaybı veya göz hasarı. Bunların dışında ise başka belirtiler de oluşabiliyor.
Bu belirtilerden bazıları:
– Kuru göz
– Kuru cilt
– Gece körlüğü
– Kısırlık ve gebe kalma sorunu
– Boğaz ve göğüs enfeksiyonları
– Yaraların yavaş iyileşmesi
– Akne veya sivilce sorunları
A vitamini içeren besinler:
– Yumurta
– Domates
– Havuç
– Yeşil ve kırmızı biber gibi renkli sebzeler
– Ispanak
– Brokoli
– Yeşil yapraklı sebzeler
– Kavun
– Mango
– Balık yağları
– Karaciğer
– Süt ve peynir
– Patates