3 koca ay geride mi kaldı? O zaman size 3 aylık bebeğiniz ile artık çok daha keyifli bir döneme girdiğinizi mutlulukla bildirmek istiyoruz. Bu ay ile beraber artık bebeğiniz sizi ve eşinizi tamamen tanıyor. Sadece sesiniz ve kokunuz değil, yüzünüz de onun kafasında tamamen şekillenmiş durumda. Bugün, bebeğinizin merakının iyice kuvvetlendiği doğumdan sonraki 3. ay ile beraber yaşayacağınız yenilikleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.
3 Aylık Bebek Gelişimi
3 aylık bebek uykusu nasıl olur, 3 aylık bebek kaç kilo olmalı, onu nasıl beslemeliyim, hangi oyuncakları almalıyım… Gibi sorular siz anneliğe iyice alışana dek sürecek olsa da zor kısmı atlatmaya başladığınızı söyleyerek konuya başlamalıyız.
3 aylık bebek gelişimi, uyku ve beslenme düzeninin daha iyi bir şekilde oturmuş olmasına bağlı olarak şekillenir. Bebeğinizin duyu organlarının zamanla tıpkı sizinkiler gibi çalışmaya başlamış olması hem sizin işinizi kolaylaştıracak hem de onun öğrenme becerilerini geliştirecek bir başka etmendir.
3 aylık bebek görüntüsü ilk günlerin verdiği yumuk yumuk görüntüden kurtulmuş, çok daha oturmuş hatlar ile tıpkı bir biblo gibidir. Artık bebeğinizin hareketleri de daha kontrollüdür. Ancak bacaklarındaki etli görüntünün hafiflemesine daha var. Bu görüntünün de zamanla hafiflemesi için önce emeklemeye ve ardından yürümeye başlaması gerekiyor. Yani daha uzun bir süre topak topak bacakları ile olduğu yerde debelenmeye devam edecek.
3 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı ve Boyu Ne Kadar Olmalı?
Hem erkek hem kız bebekler için ortalama değerler mevcut olsa da her bebek için durumun farklı gelişebileceğini hatırlatmak isteriz. Bebeğinizin kilosu belirttiğimiz aralıkta olmasa bile gayet sağlıklı olabilir. Bunu size en iyi şekilde söyleyebilecek kişi doktorunuzdur.
Kız (ortalama) | Erkek (ortalama) | |
3 aylık bebek kilosu | 5,5 kg | 5,9 kg |
3 aylık bebek boyu | 59 cm | 61 cm |
3 aylık bebek baş çevresi | 39,5 cm | 40,5 cm |
Dediğimiz gibi 3 aylık bebek boy kilo oranları ortalama değerlere sahip olsa bile birebir bebeğinizin ölçülerinin de bu şekilde olması gerekmemektedir.
3 Aylık Bebeğin Duyu Gelişimi
Aslında bu soru 3 aylık bebek neler yapar sorusuna da birazcık ışık tutabilmektedir.
Bebeğiniz bu aydan itibaren sizi ve eşinizi iyi tanıyacaktır. Sizin yanınızdan uzaklaşmayı çok fazla istemeyecektir. Sizin yüzünüz ve sesiniz ona oldukça güven verecektir. Bebeğinizin görme ve duyma yetileri sizinkiler kadar güçlenmeye ve oturmaya başlamış durumdadır. Bu sayede de artık rutin olarak duyduğu sesleri, gördüğü cisim ve kişileri daha iyi tanır ve diğerlerinden ayırt ederek anlamlandırabilir.
Aynı şekilde 3 aylık bebek ağzına bir şeyler sokmaya ve tuttuğu cisimleri bırakmamaya meyillidir. Bunun sebebi de cisimlerin tatlarına bakmak ve onları daha iyi anlayabilme isteğidir. Yani artık etrafta küçük cisimler bırakmamaya, kesici ve delici olabilecek her cismi tehlike yaratmayacak yerlere kaldırmaya özen göstermelisiniz.
Bebeğinizin tat ve koku yetileri de bu ayda hızla gelişirken bu durum yemek tercihini de etkileyebilir. Ek mama tüketmek istemeyebilir ya da sütünüzün tadının farklılığını daha kolay ayırt edebilir.
3 aylık bebek oyuncakları, bebek gelişimi ile paralel bir şekilde tasarlanmıştır. Bebeğiniz renkleri daha iyi ayırt edebildiği için ana renklerin ağırlıklı olduğu çeşitli renklere sahip yumuşak ve köşesiz oyuncaklar oldukça iyi birer seçenektirler. Aynı şekilde ses çıkaran, çıngıraklı bebek oyuncakları da bebeğinizin dikkatini çekmeye ve onu uzun süre meşgul etmeye yardımcı olurlar. Ancak unutmamalısınız ki bebeğinizin motor becerileri, beyni, merakı geliştikçe ve sahip olduğu oyuncakları tamamen öğrendikten sonra onu aynı oyuncaklar ile oyalamanız zorlaşmaya başlayacaktır.
Tüm bu becerileri hızla gelişirken bebeğinizin merakını giderebilmek, onun daha hızlı ve kapsamlı öğrenebilmesine yardımcı olabilmek için bebeğiniz ile daima konuşun. Ona her şeyden bahsedin. Oyuncağının renklerini anlatın, kucağınıza alıp ayna karşısında ona kendisini anlatın. Burnunu, gözlerini ona tanıtın. Birlikte ikinizi aynada gördüğünde oldukça heyecanlanabilir. Daima onun çıkardığı seslere yanıt verin. Bu, duyduğu sesleri taklit etmeye çalışarak konuşma yeteneğini kazanmasına yardımcı olacaktır. Onu tebrik edin ve ona sevginizi sürekli gösterin.
3 Aylık Bebek Hareketleri Nasıldır?
Bu dönemde bebeğiniz ilgi için daha çok ağlayabilir. Sıkıldığı zamanlar olacaktır. Artık daha çok öğrenmek istemesi ve merak ediyor olması ilgiyi ve yeni şeyleri istemesine neden olur.
Bebeğinizi yerde yumuşak bir halının üzerine yüzüstü bırakarak, yanına oyuncaklarını da koyarak oynayışını izleyebilirsiniz. Zaman zaman dirseklerinin ve ellerinin üstünde göğsünü havaya kaldırmaya çalışacaktır. Yeni gelen sesleri başı ile takip ederek kaynağı bulmaya çalışacaktır. Bebeğiniz bu ay ile beraber başını daha iyi yönlendirmeye başlar.
Ellerini çırparak yarattığı sesten oldukça mutlu olacaktır ve sürekli alkış benzeri hareketlere gülücükler attığını görebilirsiniz.
3 Aylık Bebek Uykusu
Artık biraz derin nefes alma vaktiniz geldi. 2 saat aralıklı gece uykularını geride bırakacağınız bir döneme giriyorsunuz. Bebeğinizin bu ay ile beraber gece gündüz dengesi daha iyi oturmaya başlayacak. 3 aylık bebek uykusu içerisinde geceleri ansızın ağlamaya başlamalar hafif hafif azalacak.
Artık bebeğin uyku düzeni gündüz 3 kere toplam 5 saat gibi bir süre ve gece ise 10 saatlik bir süreye oturmuştur. Hem gece hem gündüz belirli aralıklar ile bebeğinizi beslemeye devam ederken geceleri 2 saatte bir kalkıyorsanız bu süreyi yavaş yavaş uzatarak gece uykularını daha uzun hâle getirmeye çalışabilirsiniz. Yarım saat uzatmayı deneyerek başlayabilirsiniz.
Bu döneme kadar bebeğiniz sizin odanızda yattıysa 3. ay ile beraber artık bebeğinizi kendi odasına taşımaya başlayabilirsiniz. Ya da en azından deneyebilirsiniz. Bebeğinizin ilerleyen dönemlerde kendi başına uykuya dalabilmeye alışması için kendi odasında uyumaya da alışması gerekmektedir.
Bazı bebeklerde 4. ay itibari ile uyku regresyonu görülebilmektedir ve bu durum birkaç hafta sürebilmektedir. 3. ayın sonunda bebeğinizin uykusunda sık sık bölünme ve bebeğinizin ağlaması ile karşılaşmaya başlarsanız doktorunuz ile bu durumu paylaşmanızı öneririz.
3 Aylık Bebek Beslenmesi
Bebek gelişiminde uyku ve beslenme düzene girmesi zahmetli iki konudan biridir.
Bu aydan itibaren bebeğinizi emzirme sürenizi uzatarak öğün aralarını da uzatmayı deneyebilirsiniz. Artık geceleri bebeğinizi ilk zamanlarda olduğu gibi 3-4 kere değil 1-2 kere beslemelisiniz. Bu hem onun uyku ve beslenme düzenini sizinki ile benzeştirmek için bir çalışmadır hem de sizin daha iyi uyku uyuyup gününüzü daha iyi değerlendirebilmenize yardımcı olur. Bu sebeple mutlaka bu ay ile birlikte emzirme aralığınızı uzatmaya başlayın.
Ayrıca meme emdikten sonra bebeğinizin tekrar gazı olabilir. Yedikten kısa bir süre sonra başı omzunuza gelecek şekilde sırtını sıvazlayarak gazını çıkarmak için uğraşın. Böylece geceleri emzirme sonrası daha kolay uyuyabilir. Gündüz bebeğinizi daha iyi beslemeniz gece uyku arasında daha az besleyebilmenize de yardımcı olur.
Bazı zamanlarda bebeklerde bebek reflüsü görülebilmektedir ve bu sebeple bebeğiniz meme emmeyi reddedebilir. Ayrıca, pamukçuk, burun tıkanıklığı, sütün tadı, kulak enfeksiyonu, sizin beslenme şekliniz, ruh haliniz, bebeğinizde olabilecek laktoz intoleransı da bebeğinizin emmeyi reddetmesine sebep olabilecek nedenlerden bazılarıdır. Bu sebeple böyle bir durum ile karşılaşırsanız aklınıza gelebilen tahmin edebildiğiniz sebepler ile beraber doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
3 aylık bebek beslenmesi için sizin de iyi ve dengeli bir şekilde beslenmeniz gerekmektedir. Bu sebeple bol su tüketmeye ve sağlıklı yemekler yemeye özen göstermelisiniz. Unutmayın, sizin yediğiniz her yiyecek bebeğinizin besin kaynağıdır.
3 Aylık Bebek Aşıları
Eğer bebeğinizin 2. Ayında rotavirüs aşısını (ishal aşısı olarak bilinir) yaptırdıysanız bu ay aşı ziyaretiniz yok demektir.
Pamukçuk:
Bu dönemde en sık görülen bebek hastalığıdır. Ağız çevresi ve dilde beyaz, küf küf, pamuksu bir görüntü ile ortaya çıkan bir tür mantar olan pamukçuk bebeğinizde beslenme isteğinin azalmasına ve huzursuzluğa sebep olabilir. Ayrıca genital bölgede de sorun kendini gösterebilir ama pişikle karıştırılabilir. Bu sebeple doktorunuza hastalığı fark ettiğiniz an durumu bildirmenizi öneririz.