Hızlı kilo verdiren diyet çeşitleri nelerdir diye sormadan önce şu soruyu sizlere yöneltmek istiyoruz: Zaman zaman çok fazla şiş hissettiğiniz ve tartıya çıktığınızda ne zaman aldığınıza inanamadığınız kilolarla karşılaşıyor musunuz?
Ne yazık ki bu sorun çoğu kişinin başına gelen bir durum. Kimi zaman kilo almak birkaç kaşık fazladan yenen pudinge, arkadaşların doğum günü pastalarının ekstra dilimlerine bazen de açlık hissinin bitmemesi ile kontrolsüz bir şekilde tüketilen tabak tabak makarnaya bağlı olabiliyor… Üstelik kilo almak bu kadar kolayken kilo vermek bu kadar kolay olmayabiliyor. Biz de tam bu sebeple sizlerle sizi aç bırakmayacak diyet planlarından oluşan hızlı zayıflama yöntemleri paylaşmak istiyoruz.
Sağlıklı ve Hızlı Kilo Verin
Diyet seçeneklerini listelemeden önce değinmek istediğimiz bir konu var. Diyet yaparken önemsemeniz gereken en önemli konu sağlığınızdır. Eğer herhangi bir diyet türünün sizin sağlığınıza olumsuz bir etkisi olacağını düşünüyorsanız bu diyeti uygulamaktan kaçınmalısınız. Denemek üzere şüpheye düştüğünüz bir diyet türü varsa bunu bir diyetisyene danışmalısınız. Bazı diyetler sıfır karbonhidrat, sadece protein, “süt ürünü yok”, “meyve yok” gibi birtakım kurallar koyabilmektedir. Bu kurallar içerisinde alerjiniz olan herhangi bir ürünün yoğun tüketilmesi ya da yoğun proteinli diyetlerin genellikle tavsiye edilmediği böbrek sorunlarınız var ise bu tür diyetleri uygulamaktan kaçınmalı ve ilk olarak doktorunuza danışmalısınız.
Hızlı kilo vermek için diyet uygulamak bir tercihtir ve işe yarayabilir ancak ilk hedefiniz kilo vermek değil sağlıklı bir şekilde kilo vermek olmalıdır.
Şimdi sizlerle en çok gündemde olan ve insanlar tarafından sıkça uygulanan diyet çeşitleri arasından hızlı zayıflama konusunda etkileri görülmüş diyetleri paylaşıyoruz:
1. Dukan Diyeti
Dukan diyeti, protein diyeti olarak da bilinir. Fransız doktor ve diyetisyen Pierre Dukan tarafından şekillendirilmiştir ve geçtiğimiz 10 yıl içerisinde tüm dünyaya yayılmıştır.
Bir dönem ülkemizde de popüler olan bu diyet 4 evreden oluşur. Bu evreler sırası ile atak, seyir, güçlendirme ve dengeleme evreleridir. İlk evresi olan atak evresi maksimum 7 gün uygulanır ve bu evrede kişiler sadece protein içeren yiyecekler tüketebilir. Yani dukan diyeti yapmaya karar verirseniz 2 ile 7 gün arasında süren atak evresinde gün boyunca yalnızca yumurta, balık, kırmızı et, kümes hayvanları vb. gibi et ürünlerini tüketebilirsiniz. Bu da ilk evrede kişilerin biraz yorgunluk hissederken (sadece protein ile beslenmek metabolizmanızı şaşırtır) hızlı bir şekilde kilo vermenizi sağlar. Bazı kişiler ilk hafta 3-4 kiloya kadar kilo verebilmektedir. (1)
Devamında 2. evreye geçilir, artık protein kaynaklarının yanına nişastasız ve yağsız sebzeleri de ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu evre ile her gün yulaf tüketmeniz istenir. Bu evre istenilen kiloya düşülene kadar devam ettirilir. 2. evreden sonra 3. evre olan güçlendirme evresine geçilir. Burada da verilen kilonun korunması için çalışılır. 3. evre ile birlikte diyetinize nişastalı yiyecekler ve meyveler de dahil olur. Seyir evresinde kaybedilen her 1 kilo için 10 gün güçlendirme yapılır. Yani siz bu diyet ile 15 kilo verdiyseniz 150 gün güçlendirme evresi uygularsınız. Son evre olan dengeleme evresi ise ömür boyu sürer. Artık tüm gıdaları yiyebilirsiniz. Ancak haftada 1 günü protein günü yapmanız istenir.
2. Intermittent Fasting
Zayıflamak için ne yemeniz gerektiğinden ziyade ne zaman nasıl yemeniz gerektiğine yoğunlaşan bir çeşit diyettir. Intermittent fasting “aralıklı oruç” olarak da bilinir.
En basit tanımı ile su içilebilen bir oruç çeşididir. Metabolizmanın günün belirli saatlerinde yoğun bir şekilde çalışması ve iştah kontrolünün sağlanması hedef alınır. Bunun için gün içerisinde 16 saat aç kalmanız ve 8 saat yeme süresine ayırmanız gerekir. Intermittent fasting uygularken günde 2 ana öğün tüketip bu öğünleri 8 saat içerisinde tamamlamalısınız. Kalan 16 saat boyunca yani açlık süresi içerisinde hiçbir şekilde kalori alamazsınız. Ancak kalorisiz içecekler ve su tüketebilirsiniz. (2)
Intermittent fasting diyet modeli hem kilo vermek hem yağ yakmak hem kilo almak konularında size yardımcı olabilir. Intermittent fasting uygularken zayıflamak için mutlaka egzersiz yapmanız gerekir.
3. Ketojenik Diyet
Ketojenik diyet ilk bakışta insanların yadırgadığı diyet çeşitlerinden biri çünkü içerisinde yüksek miktarda yağ içeriyor. Ancak bu çok çok az karbonhidratlı, normal miktarda proteinli ve yüksek miktarda yağ içeren diyet birçok kişinin sevgisini kazanmış durumda.
Bu diyette en az miktarda karbonhidrat tüketerek sizi tok tutacak protein ve sağlıklı yağ kaynaklarına yönelirsiniz. Vücut enerji üretmek için yeterince karbonhidrat ve glikoz bulamayınca karaciğerde yağ hücreleri tarafından üretilen ketonları kullanarak enerji oluşturur. Bu da zamanla vücudunuzu enerji üretmek için depoladığı glikozu bitirmeye ve yağları yakmaya teşvik eder. Kan şekeri ve insülin hassasiyeti olan kişiler için karbonhidrat oranı yok denecek kadar az olduğu için uygun bir diyet modelidir. (3)
Ketojenik diyet için uygun yiyecekler arasında et (kırmızı et, balık ve beyaz et), süt ve süt ürünleri, badem fındık, ceviz, kaju başta olmak üzere kuruyemişler, zeytin yağı, hindistan cevizi yağı, tere yağı ve avokado bulunmaktadır. Ketojenik diyet çoğu lif kaynağını kısıtlayacağı için tüketebleceğiniz az miktarda karbonhidratı yeşil yapraklı sebzeler içerisinden seçmeye özen göstermelisiniz.